Populärteknik

Instagram vill att unga användarna tar en paus

Instagram och dess ägare Facebook har fått mycket kritik den senaste tiden för att inte göra tillräckligt för att säkerställa det mentala välmåendet hos sina unga användare. Genrebild. Foto: Isabell Höjman/TT
Instagram och dess ägare Facebook har fått mycket kritik den senaste tiden för att inte göra tillräckligt för att säkerställa det mentala välmåendet hos sina unga användare. Genrebild. Foto: Isabell Höjman/TT

Unga ska "knuffas" bort från skadligt innehåll på Instagram. Plattformen kommer också att införa en uppmaning till användarna att ta en paus.

Publicerad

De nya funktionerna bekräftades av Nick Clegg, tidigare brittisk vice premiärminister och numera ansvarig för globala frågor hos Instagrams ägare Facebook, i en intervju med amerikanska CNN i söndags.

Stormat kring nätjätten

Instagram och Facebook har den senaste tiden kritiserats hårt från olika håll efter att visselblåsaren Frances Haugen, tidigare anställd på Facebook, avslöjat att bolaget bland annat vetat i flera år hur skadlig Instagrams påverkan kan vara för unga tonårsflickor, men hållit det hemligt för myndigheter.

Facebook har avvisat uppgifterna och menar att de visst gör vad de kan för att värna om unga användares mentala hälsa.

Försvaret: "Positiv upplevelse"

I intervjun med CNN får Nick Clegg frågan om det är okej att en av fem amerikanska ungdomar uppger att de mår sämre av att använda Instagram.

- Jag tycker självklart inte att det är okej. Men det som Frances Haugen syftade på och det som de interna dokumenten visar är det jag tror vi alla har vetat en lång tid nu, och det är att för de allra flesta ungdomar är användandet av Instagram en positiv upplevelse. Oavsett om de lider av sömnlöshet, ångest eller depression, säger han till tv-kanalen.

Clegg säger därefter att företaget trots detta har pausat utvecklingen av barnversionen av Instagram.

Den tidigare Facebookanställda visselblåsaren Frances Haugen. Foto: Robert Fortunato/AP/TT
Den tidigare Facebookanställda visselblåsaren Frances Haugen. Foto: Robert Fortunato/AP/TT

- Vi tror ändå att det är en del av lösningen framåt. Men vi har pausat den. Under tiden kommer vi att införa nya möjligheter för föräldrar att, frivilligt såklart, övervaka deras barns aktivitet online.

Vill ge "knuff i rätt riktning"

Vidare säger Clegg att företaget aktivt kommer att påverka vad unga utsätts för och även uppmana dem att ta en paus helt.

- När våra system ser att en tonåring kollar på samma sorts innehåll om och om igen och det kanske inte är det bästa sortens innehåll för deras välmående, då kommer vi att knuffa dem i en annan riktning för att se en annan typ av innehåll, säger Clegg och fortsätter:

- Vi kommer även att uppmana tonåringar att helt enkelt ta en paus från att använda Instagram.

Öppnar för ny lagstiftning

Clegg får även frågan hur Facebook och Instagram ställer sig till en eventuell lagstiftning om att minderåriga måste ha föräldrars godkännande för att få använda sociala medier.

- Självklart kommer vi att följa lagen. Jag tycker det är bra att det här är något som nu diskuteras, säger han till CNN.

När de kommande förändringarna för Instagram kommer att implementeras fullt ut är inte bekräftat.

Här är Facebooks Instragramforskning

Instagram är en app där användare i huvudsak delar med sig av bilder och videoklipp till andra användare. Tjänsten har funnits sedan 2010 och köptes 2012 av Facebook. Sedan dess har Instagram blivit ett av världens största sociala medier, där kändisar, politiker och idrottsstjärnor har miljontals följare.

Appen finns tillgänglig på 32 språk och användarna har tillsammans laddat upp miljarder bilder genom åren.

Instagram har kritiserats bland annat för att inte göra tillräckligt för att ta bort hatiska, rasistiska eller sexistiska inlägg.

På senare år har även frågor om integritet och dataskydd varit förekommande.

Tidningen The Wall Street Journal har tagit del av omfattande studier som Facebook har genomfört rörande dotterbolaget Instagram. De omfattar bland annat fokusgrupper, onlineundersökningar och undersökningar med tiotusentals användare.

Över 40 procent av Instagrams användare är 22 år eller yngre. Bara i USA loggar 22 miljoner tonåringar in varje dag, jämfört med fem miljoner på Facebook.

I en studie bland tonåringar i USA och Storbritannien kunde man se att av de användare som upplevde sig själva som oattraktiva uppgav mer än 40 procent att känslan började med Instagram.

Forskarna konstaterade också att även om appen fick dem att må dåligt och att de ville tillbringa mindre tid med den, så saknade många självkontrollen att göra det.

Bland tonåringar som hade självmordstankar var det i Storbritannien 13 procent och USA 6 procent som härledde självmordstankarna till Instagram.

I en fördjupande studie från 2019 uppgav 14 procent av pojkarna att Instagram fick dem att må sämre. I en rapport om kroppsuppfattning 2020 visar Facebooks egen forskning att 40 procent av tonårspojkarna mådde sämre av att jämföra sig med andra.

Källa: The Wall Street Journal