Innovation

Innovativa textilier får H&M-pris

De fem vinnarna i årets Global Change Award: Algae apparel, Crop-A-Porter, Fungi fashion, Smart stitch och The Regenerator. Foto: GCA/Pressbild
De fem vinnarna i årets Global Change Award: Algae apparel, Crop-A-Porter, Fungi fashion, Smart stitch och The Regenerator. Foto: GCA/Pressbild

Biofibrer och färg utvecklade från alger och skräddarsydda kläder gjorda av svamp prisas när H&M lyfter fram innovativa och hållbara idéer för modeindustrin.

Publicerad

Global Change Award är H&M:s globala stiftelse H&M foundations årliga pris. Det lyfter fram innovationer som kan bidra till ett snabbare skifte mot en cirkulär textilindustri. Till årets upplaga, den tredje i ordningen, har 2 600 bidrag kommit in från totalt 151 länder. Majoriteten av bidragen kommer enligt stiftelsen från människor utanför modeindustrin.

Fem vinnare som kommer att dela på 1 miljon euro har nu valts ut: Algae apparel, Crop-A-Porter, Fungi fashion, Smart stitch och The Regenerator.

Algae apparel utvecklar biofibrer och miljövänlig färg av alger. Det ska inte bara bidra till hållbara kläder, utan också vara vårdande.

Crop-A-Porter ägnar sig åt att tillverka hållbara biotextilier från rester från livsmedelsskördar.

Fungi fashion använder komposterbara svamprötter för att skapa skräddarsydda kläder.

Smart stitch är en tråd som kan användas för att reparera kläder, men som också är upplösningsbar.

The Regenerator separerar bomulls- och polyesterblandningar och skapar nya textilfibrer.

"Hur vi hanterar och konsumerar resurser kommer att vara avgörande för dagens och kommande generationers liv. Alla branscher behöver tänka om, innovera och utmana status quo. Kreativa innovationer är nyckeln till detta skifte och jag gratulerar vinnarna av global Change Awards som alla har makten att återuppfinna modeindustrin, så att produkter och resurser kan återanvändas i stället för att bara leva en gång", säger Karl-Johan Persson, H&M:s vd och styrelseledamot i H&M foundation, i ett uttalande.

Var i världen idéerna bidragen hör hemma är än så länge hemligt. Detta beror på att en omröstning ska avgöra hur prispengarna på 1 miljon euro ska fördelas mellan bidragen. Resultatet presenteras den 20 mars.