Opinion

”Ingenjörerna riskerar att gå in i väggen”

Pernilla Troberg, arbetsmiljöansvarig Iterio

DEBATT. Orealistiska tidplaner i stora projekt stressar och sliter hårt på ingenjörer. Sverige har inte råd att riskera att en hel yrkeskår går in i väggen, Pernilla Troberg, Iterio.

Varningssignalerna kring stressrelaterade sjukdomar i arbetslivet duggar tätt. Nyligen berördes ämnet också i en artikel i Ny Teknik (Vanligt med övertidsarbete bland ingenjörer) där statistik från Sveriges Ingenjörer presenterades. För de flesta är det en kombination av stressfaktorer både hemma och på jobbet som är orsaken. Men det finns lösningar.

Att motverka stress är förstås en central chefsfråga. Inte minst om vi som arbetsgivare menar allvar i vår strävan mot mångfald kring kön, etnicitet, ålder, personlighet och att skapa harmoniska arbetsplatser. Vi måste ha dynamiska arbetsplatser för att skapa en balans av trivsel, välmående och lönsamhet. Självklart ska man följa upp vad höga övertidsuttag beror på. Men vi behöver gå längre än så. Inte minst i den bransch som mitt företag verkar inom, ingenjörer och konsulter inom samhällsplanering.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här