Övriga nyheter
Ingenjörerna fick Geely att beställa tio bilar
Den nya bilarkitekturen gick hem hos Geely. Mått och prestanda är än så länge hemliga, men Ny Teknik har besökt ingenjörerna bakom cma-plattformen.
Samtidigt som designingenjörerna och chassiutvecklarna började skissa på önskvärda mått för de nya cma-bilarna började Annika Nissen sitt arbete.
Hon anslöt för ett år sedan från växellådstillverkaren Getrag. I dag är hon ansvarig för integration av motor, växellåda, drivaxlar, fyrhjulsdrift, koppling och motorupphängning i cma-plattformen. Det är hon och hennes team på 16 ingenjörer som bestämmer vilka komponenter som ska kombineras i olika prestandasteg, hur de ska sitta ihop, var alla fästen och upphängningar ska vara.
Resultatet av hennes arbete ska användas i alla modeller av cma-bilar, såväl Volvos som Geelys.
– Det är både roligt och jobbigt att bygga en helt ny organisation samtidigt som vi arbetar med och löser en rad tekniska frågor. Det är också ett kommunikationsprojekt, vi jobbar med konstruktörer som har sin hemvist i ett annat land. Det är många som är med och utvecklar och det är många som är med och bestämmer, säger hon.
En stor utmaning är att hålla nere antalet komponenter, men samtidigt erbjuda olika varianter och prestandasteg till kunderna. Inte minst ska rågången hållas mellan Volvos och Geelys varumärken.
De komponenter som ska ingå i de olika drivlinorna finns redan inom koncernen. Exempelvis motorerna kommer från Volvos nya fyrcylindriga motorfamilj, som kompletteras med en trecylindrig bensinmotor där man i princip har kapat en cylinder.
Cma-arkitekturen möjliggör också elektrifiering, men varken Volvo eller Geely har ännu sagt något om sådana planer.
– I cma-bilarna handlar det om packning. Smart packning, och integration, säger Annika Nissen.
Några våningar under Annika Nissens arbetsplats arbetar Peter Larsson och hans grupp på 35 personer. Han ansvarar för modulerna i cma-plattformens elektronik och elsystem som ska användas i alla bilar som byggs på plattformen.
– Vår stora utmaning har varit integrationen av Autosar. Det är en mjukvarustandard för fordonsindustrin och ska egentligen vara identisk oavsett leverantör. Men så är det inte. Vi har nya leverantörer som har nyanser på denna standard som inte stämmer med vad vi vill ha. Det är som dialekter på ett språk, förklarar han.
Peter Larssons grupp testar elektronik och elsystem i en så kallad boxcar. På ett bord har man byggt upp det elektroniska och elektriska i en cma-bil. Där riggas en virtuell miljö där man provar 20 års bilkörning på en vecka.
– Ett exakt likadant bord finns hos CEVT i Kina. Vi delar upp provningen mellan oss, säger han.