Övriga nyheter

Ingenjören springer nio mil i veckan

Fred Grönwall var näst snabbast i spurten på Lidingöloppet förra året. Han är civilingenjör i energisystem från Uppsala universitet, där han läste företagsekonomi vid sidan av. Foto: Privat
Fred Grönwall var näst snabbast i spurten på Lidingöloppet förra året. Han är civilingenjör i energisystem från Uppsala universitet, där han läste företagsekonomi vid sidan av. Foto: Privat

Ofta, långt och snabbt. Civilingenjören Fred Grönwall, 33, har tagit till sig det där med träning. På lördag springer han Lidingöloppets 30 kilometer i terräng.

Publicerad

Vad siktar du på för resultat?

– Under 1,52. Drömtiden är 1,50.

Du var näst snabbast på spurten förra året, slagen endast av vinnaren Lewis Korir. Är du ännu bättre i år?

– Det är en kul sporre för mig att jag efter tre mil kan göra en väldigt bra avslutning, men inget mål i sig.

Hur mycket tränar du?

– Jag springer ungefär nio mil i veckan, i snitt 15 km sex dagar i veckan. Passen ser lite olika ut: ett exempel är ett jätteintensivt intervallpass 15 sekunder rush varvat med 15 sekunder jogg i en halvtimme, ett annat, mer uthållighetsinriktat, är tusenmetersintervall i en mil. På söndagar blir det långpass i väldigt lugnt tempo, oftast 30 kilometer. Gymträning ett par gånger i veckan och lite enduro- och motocrossträning ibland.

Varför tränar du så mycket?

– Jag jobbar kanske 50 timmar i veckan som produktionschef på Cementa i Slite på Gotland. Det krävs att jag är skärpt och alert hela tiden och träningen gör att jag blir piggare och mer uthållig och kan prestera bättre. När jag var skadad under en tremånadersperiod märkte jag att jag inte sov lika bra på nätterna och koncentrationen sviktade, jag kunde inte hålla samma nivå på jobbet.

Hur hinner du med träningen?

– Det innebär vissa uppoffringar, jag tar tiden från att umgås hemma i soffan med min sambo. Hon är väldigt stödjande i det här och tränar själv fast på vanlig motionsnivå.

Inga barn?

– Nej. När det blir familj och barn kommer det att ta mycket tid, då tror jag nog att jag kommer att träna mer som en vanlig motionär.

Din bästa distans?

– Det är nog halvmaraton. Men Lidingöloppet är favoriten, det gillar jag verkligen, den kuperade terrängen passar mig bra.