Innovation

Ingen Higgs i LHC i år

Först i slutet a september kommer acceleratorn vid Cern att startas igen. Efter höstens missöden, med elektriska överslag och läckage av helium, har LHC stått stilla för reparation.

Publicerad

Flera supraledande magneter måste bytas, kylsystemet lagas, strålrör rengöras och skyddsutrustning förbättras.

Tidsschemat för reparationerna har förlängts vid flera tillfällen, och igår meddelade Cerns ledning att acceleratorn inte blir startklar förrän i höst. Efter en inkörningsperiod på en månad kommer de första partikelkollisionerna mellan protoner att ske i slutet av oktober, enligt de nya planerna.

Först efter juluppehållet kommer de ”riktiga” experimenten igång. Och tidigast under nästa vår ska de första vetenskapliga resultaten bli tillgängliga. Det nya tidsschemat är ”tajt men fullt realistiskt”, säger man officiellt från Cern.

Enligt det tidigare planerna skulle LHC återstartas runt midsommar. Men en rad komplikationer har försenat arbetet:

Ett nytt och bättre skyddssystem ska sättas in i acceleratorn. Övervakningen av strömförsörjningen till de supraledande magneterna ska förstärkas. Nya säkerhetsventiler för att släppa ut helium vid övertryck ska monteras. Och de tekniska säkerhetsmarginalerna ska skärpas.

Dessutom tar det lång tid att återställa allt det helium som läckte ut vid olyckan den 19 september.

Olyckan berodde på att det uppstod ett mycket litet elektriskt motstånd i den elektriska anslutningen mellan två supraledande magneter. Den höga strömmen genom den lilla resistansen orsakade så mycket värme att helium, som skulle kyla de supraledande magneterna, började koka. Trycket steg och säkerhetsventilerna förmådde inte släppa ut den stora mängden heliumgas. Resultatet blev att en sektion av den 27 kilometer långa ringen exploderade och förstördes.