Populärteknik
”Inga planer på att släppa Bank ID till Huawei Mate 30 Pro”
Den som köper en Mate 30 Pro kan inte räkna med att använda Mobilt Bank ID eller Freja e-id. Bolagen bakom apparna säger till Ny Teknik att de inte har några planer på att utveckla en version för Huaweis mobiler.
Artikeln har uppdaterats med svar från Verisec som utvecklar e-legitimationsappen Freja e-id.
Huaweis senaste toppmobil Mate 30 Pro är den första som påverkas direkt av de amerikanska sanktionerna mot bolaget. Den får inte säljas med Googles appar och tjänster ombord.
Istället för Google Play hänvisas användarna till Huaweis egen appbutik. Den har i dag ett skralt utbud på knappt 40 000 appar, varav de flesta är utvecklade för hemmamarknaden Kina.
Inte minst saknas tillgång till många av de nyttoappar vi i Sverige tar för givet. Det finns inga internetbanker, inget Swish och inga myndigheters appar är närvarande. Inte heller Mobilt Bank ID, som är nyckeln för att logga in på många av dessa tjänster, finns med.
Till Ny Teknik säger Finansiell ID-Teknik, som utvecklar Bank ID och mobilappen Mobilt Bank ID, att en app specifikt för Huawei-mobiler inte är aktuell i dagsläget.
Inget Bank ID i Huaweis appbutik
”För tillfället har vi dock inga planer på att göra Mobilt BankID tillgängligt i Huaweis appbutik. I praktiken skulle det innebära en utveckling av infrastrukturen och i dagsläget använder vi API:er som kräver Google Play. Vi gör det heller inte möjligt att manuellt installera Mobilt BankID”, skriver Malin Wemnell som är administrativ chef på Finansiell ID-Teknik i ett mejl till Ny Teknik.
Att installera appen manuellt innebär att ladda ned en installationsfil (så kallad APK) för Mobilt Bank ID. Det skulle alltså inte fungera eftersom appen behöver tillgång till underliggande Google-tjänster (API:er) som på grund av sanktionerna inte finns installerade på Mate 30-serien.
”I framtiden skulle exempelvis Huawei-telefoner vara något som etablerar sig på svenska marknaden och med större volymer skulle det kunna blir motiverat att implementera stöd för BankID och tillhandahålla det i Huaweis egen appbutik”, skriver Malin Wemnell.
Ny Teknik får samma besked från Verisec som ligger bakom den konkurrerande e-legitimationen Freja e-id. Appen använder ett antal underliggande Google-funktioner för att fungera. För att få den att fungera med en Google-fri Huawei-telefon krävs vidareutveckling.
”För närvarande har vi inte satt en tidpunkt för att stödja Huaweis telefoner, men utvecklingsmässigt har vi beredskap för att kunna prioritera detta. Tidplanen kommer sannolikt påverkas av hur bra upptagning det blir av Huaweis telefoner på de marknader där Freja eID finns tillgänglig”, skriver Verisecs vd Johan Henrikson i ett mejl till Ny Teknik.
Det finns dock metoder för att kringgå blockaden. Som Ny Teknik skrivit tidigare har flera journalister som fått testexemplar av Mate 30 Pro visat hur det manuellt går att installera många av Googles tjänster, appar och ramverk. Metoden är dock förknippad med stora säkerhetsrisker, och det finns dessutom rapporter om att vissa appar som Google Pay och Netflix ändå inte fungerar. Om Mobilt Bank ID eller Freja e-id skulle fungera på en Google-ifierad telefon i Mate 30-serien återstår alltså att se.
Huawei för diskussioner med svenska utvecklare
Huawei själva uppger att de känner till problemet, men hoppas kunna nå en lösning för svenska konsumenter. Det är dock alltjämt oklart när och om Mate 30-serien lanseras i Sverige. Huaweis enda besked hittills är att telefonen kommer att släppas i Europa, säger Sofia Björnerfors som är pr-chef på Huaweis konsumentavdelning i Sverige.
För ni i dag några dialoger med svenska apputvecklare om att släppa appar till er appbutik?
– Det gör vi absolut, vi har alltid haft en ambition att jobba nära utvecklare. Sedan har vissa länder kommit längre än andra, men det är en pågående process, säger Sofia Björnerfors till Ny Teknik.
Enligt Finansiell ID-Teknik kommer Mobilt Bank ID inte att fungera om det skulle ske en lansering av Mate 30 utan Google Play ombord?
– Nej, det stämmer och det är givetvis en dialog vi kommer att ha med dem löpande om hur vi eventuellt kan stötta dem för att de ska ladda upp appen i vår appbutik.
En räddning skulle kunna vara om USA lyfter sina sanktioner mot Huawei. Då kan telefonen, precis som tidigare modeller från företaget, levereras med alla Google-tjänster ombord. Men i nuläget får Google, vare sig bolaget vill det eller ej, inte samarbeta med Huawei.
– Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill jobba med Google och Google har varit tydliga med att de vill jobba med oss. Vi är givetvis medvetna om att vi behöver erbjuda en lösning så att det blir sömlöst för svenska konsumenter att använda telefonerna. Då måste vi antingen kunna vägleda dem tydligt i hur det ska fungera, eller erbjuda en alternativ lösning, säger Sofia Björnerfors.
Hon vill inte definiera hur en sådan lösning skulle kunna se ut. Men det skulle i praktiken exempelvis kunna handla om att svenska återförsäljare hjälper kunderna att installera en version av Android där Google Play ingår. Då skulle telefonerna kunna få fullt stöd för hela Androids apputbud utan att vare sig Google eller Huawei behöver blanda sig i.