Innovation

Indien har hittat sin kraschade månlandare

Månlandaren Vikram och rovern Pragyan innan uppskjutning. Foto: ISRO

Rymdsonden Vikram har lokaliserats efter en misstänkt kraschlandning. Men Indien har fortfarande inte lyckats få kontakt med den.

Publicerad

På söndagen lyckades forskare vid den indiska rymdmyndigheten Isro till sist lokalisera månlandaren Vikram. Den kunde identifieras via värmekameror på sondens moderskepp Chandrayaan-2, rapporterar The Times of India.

Vikram är Indiens första expedition till månens yta. Sonden skulle ha landat i lördags, men när den var ungefär två kilometer från ytan tappade den kontakten med moderskeppet.

Därefter inträffade vad en Isro-anställd beskriver som en ”hård landning”. Det är oklart om Vikram står på rätt köl, om inte kan det orsaka problem i att upprätta kommunikation till farkosten. Dessutom finns en risk för att Vikrams solpaneler inte är rättvända, vilket äventyrar sondens energiförsörjning.

Indien har investerat 1,5 miljarder kronor

Isro uppger nu att de kommer att fortsätta sina kontaktförsök i minst 14 dagar, men en anonym tjänsteman på myndigheten säger till Times of India att sannolikheten att lyckas minskar för varje dag.

Vikram är designad för att klara 14 dagar på månens yta, och ombord finns också rovern Pragyan, ett sexhjuligt fordon som väger ungefär 27 kilogram. Målet med expeditionen är att utföra en serie experiment på månens yta. Ombord på Vikram finns verktyg för att mäta bland annat seismisk aktivitet och göra olika typer av jordprover medan strövaren Pragyan är utrustad för att utföra kemiska analyser.

Indien beräknas ha investerat 1,5 miljarder kronor i projektet under en tioårsperiod, vilket anses som en väldigt låg summa för en så omfattande rymdexpedition.