Populärteknik

Imponerande video visar fotorealistisk grafik på Playstation 5

Foto: Epic Games
Foto: Epic Games
Foto: Epic Games
Foto: Epic Games
Foto: Epic Games
Foto: Epic Games
Foto: Epic Games
Foto: Epic Games
Foto: Epic Games
Foto: Epic Games

Epic Games visar upp sin nya spelmotor Unreal Engine 5 i en demo som körs i realtid på en Playstation 5. Fortnite-studion har tagit hjälp av svensk teknik för att skapa miljöerna.

Publicerad

Vi står inför ett generationsskifte i spelbranschen när både Microsoft och Sony lanserar nya konsoler. Högre prestanda och bättre grafik är närmast en självklarhet i en sådan situation, men Epic Games senaste demo har ändå tagit nätet med storm.

Företaget är kanske mest känt för allmänheten tack vare populära Fortnite, men bolaget är också dominerande inom utveckling av de spelmotorer som används för att bygga spel. Under onsdagen visade Epic Games hur otrolig grafik som den nya spelmotorn Unreal Engine 5 kan bjuda på.

Demonstrationen visar en spelsekvens som körs i realtid på en Playstation 5-konsol. Det handlar alltså inte om några förrenderade scener som spelas upp, utan ska representera den grafik som du kan få när du faktiskt spelar på nästa generations konsol.

Resultatet är nästintill fotorealism, kvaliteten liknar snarare en animerad storfilm än något som är spelbart på ett tv-spel.

I demonstrationen trycker Epic framförallt på två nyheter i Unreal Engine 5. En teknik som kallas Nanite som gör det enkelt för utvecklarna att ta mycket högupplösta modeller rakt in i spelvärlden. Den andra kallas Lumen och är ett system för att skapa dynamisk belysning som förändras automatiskt när du byter miljön eller påverkar en ljuskälla.

Stora delar av miljöerna i demonstrationen har byggts med hjälp av teknik från det svenska 3d-renderingsföretaget Quixel, som köptes upp av Epic Games förra året. Bolaget har utvecklat ett bibliotek av mycket högupplösta 3d-modeller och texturer som numera ingår i Unreal Engine.

Playstation 5 och nästa Xbox ska lanseras senare under året, men det dröjer ett litet tag till innan fotorealismen från Unreal Engine 5 landar. Spelmotorn ska börja skickas ut till utvalda utvecklare under början av nästa år, och lanseras fullt ut mot slutet av 2021. Epic Games egen succé Fortnite kommer att gå över till den nya motorn någon gång under nästa år.

Spelmotorn ska vara kompatibel även med konsoler som redan finns på marknaden, som Nintendo Switch, och mobila plattformar som Android och IOS. De högupplösta texturerna kan då automatiskt skalas ner för att passa förutsättningarna på vardera format.