Digitalisering

Ikea på gång med knapp för smarta hemmet

Möbeljätten vill att du ska styra hemmet med bara ett knapptryck.

Publicerad

En fysisk knapp för att aktivera eller avaktivera flera uppkopplade enheter på en och samma gång. Det tycks bli Ikeas nästa satsning på det smarta hemmet. Informationen finns i den manual som Ikea lämnat in till den amerikanska myndigheten FCC, som bland annat ansvarar för tilldelning av radiofrekvenser.

I den illustration av knappen som visas i manualen syns ikoner för en måne och en säng. Det ska symbolisera att användaren kan arrangera så kallade scener, där flera uppkopplade enheter med ett tryck på knappen slås av och släcks ned inför natten. Som sajten Teknikveckan påpekar ser knappen ut att ha ett avtagbart fronthölje, gissningsvis för att kunna byta ut ikonerna för att visa olika typer av scener.

Ikea noterar i manualen att scener kan ställas in via Ikea Home-appen, som finns till smarttelefoner. Den funktionen saknas för tillfället i appen, men lär dyka upp i en kommande uppdatering i samband med att knappen släpps. Knappen kan inte snacka direkt med andra uppkopplade enheter, utan all kommunikation måste passera Ikeas egen gateway.

Knappen körs på ett vanligt knappcellsbatteri och batteritiden uppskattas till ungefär två år. Räckvidden är 10 meter.

På kort tid har Ikea lanserat en rad olika produkter för det smarta hemmet och ser förmodligen behovet av ett enkelt sätt att kontrollera flera av dem på samma gång. Frågan är bara om knappen även kan användas till smarta prylar som inte är tillverkade av Ikea.

Ny Teknik har varit i kontakt med Ikea som svarar att företaget inte har ”någon mer information att gå ut med i dagsläget”, men är mitt uppe i en ”otroligt spännande fas”, vad gäller satsningar på uppkopplade enheter.

Ikea saknar inte konkurrens på det här området. Ett intressant alternativ är knapparna från svenska startupen Flic, som är kompatibla med över tusen enheter, tjänster och appar.