Innovation

Ig Nobelpris till Sverige för dyngbagge

Eric Warrant, Emily Baird, Marcus Byrne och marie Dacke vid Ig Nobelpris-galan där de fick ta emot pris för sin forskning om dyngbaggar. Foto: Scanpix

När en dygnbagge går vilse i nattmörkret tar den Vintergatans stjärnor till hjälp för att hitta hem. Det har tre Lundaforskare visas. Nu får de Ig Nobelpris för sin upptäckt.

Publicerad

Hur hittar man rätt i nattmörkret om man är en liten dyngbagge? Jo, man använder ljuset från vintergatans stjärnor. Det har Lundaforskarna Marie Dacke, Eric Warrant och Emily Baird upptäckt tillsammans med sydafrikanska kolleger. Upptäckten är det första beviset på att djur har förmågan att orientera efter himlens stjärnor.

För forskningsresultatet har de nu fått priset Ig Nobel, ett pris som uppmärksammar forskningsrön som lockar till skratt och eftertanke. Priset delas varje år ut delas ut av den amerikanska tidskriften Annals of Improbable Research. Äkta Nobelpristagare deltar i den humorfyllda priscermonin som hålls vid Harvard university i Boston. Svenskarna tog hem ett kombinerat pris i biologi och astronomi. Bland pristagarna i övriga nio klasser finns bland annat japaner som upptäckt att den biokemiska process som gör att vi gråter när vi hackar lök är mer komplicerad än man trott.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här