Digitalisering

I dag släpps Google Pay i Sverige – två banker med från start

Här svenskarnas googlestatistik för 2017. Foto: TT
Här svenskarnas googlestatistik för 2017. Foto: TT

Nordea och Länsförsäkringar först ut med Googles betallösning i Sverige. Har du en annan bank får du vänta.

Publicerad

Apple och Samsung har redan lanserat sina betallösningar i Sverige, nu kommer Google in som tredje teknikjätte på marknaden. I dag släpps Google Pay och bankerna Nordea och Länsförsäkringar är med från start, rapporterar Svenska Dagbladet.

För onlinebetalningar fungerar Google Pay på alla datorer, surfplattor och mobiler som kör webbläsaren Google Chrome, men vill du använda tjänsten i en fysisk butik krävs en telefon som kör Android 5.0 Lollipop eller senare. Appen finns att ladda ned här.

När du aktiverat tjänsten kan du använda din mobil för att göra betalningar i kortterminaler som har stöd för kontaktlösa betalningar, alltså där du kan betala genom att ”blippa” kortet istället för att stoppa i det i kortläsaren.

Än så länge har bankerna sina egna lösningar

Även de med betalkort från Sodexo eller Revolut kan ansluta sig till Google Pay redan i dag, men storbankerna Swedbank, SEB och Handelsbanken är inte med på tåget.

– En del banker har sina egna lösningar och då upplever de kanske inte samma tryck att ansluta sig till Google Pay, men jag är övertygad att fler banker kommer att ansluta sig de närmaste månaderna, säger Florence Diss som ansvarar för Googles kommersiella partnerskap i Europa till SvD.

Situationen är densamma för Apple. Av de större bankerna är bara Nordea med i Apple Pay, medan Samsung lyckats bättre med att hitta ett brett stöd för Samsung Pay.

Förklaringen till att det går långsamt framåt tros vara att bankernas egen betaltjänst Swish har blivit så dominerande i Sverige. 6,5 miljoner svenskar är anslutna till tjänsten i dag.