Opinion
”I dag är vr mer än en snackis”

LEDARE. Spelutvecklarna ligger såklart långt fram, men allt fler vertikaler drar nytta av tekniken. Inte minst sjukvården har mycket att vinna, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.
Virtual reality, eller virtuell verklighet, har fascinerat oss människor länge. Att skapa nya datoriserade världar med en känsla av egen närvaro är en idé som forskare, ingenjörer och teknikentusiaster arbetat med länge. I dag är vr mer än en snackis. Tekniken är i allra högsta grad på väg att få fotfäste som ett viktigt verktyg inom flera olika branscher.
De stora analysföretagen pekar ut vr som en av de viktigaste trenderna för 2017 och 2018. Och riskkapitalet flödar in till startupbolagen. Inte minst de svenska. Vi beslöt oss för att göra en kartläggning över vr-utvecklingen i Sverige. Resultatet visar att det är fullt pådrag.
Våra reportrar Kalle Wiklund och Peter Ottsjö har plockat fram 63 bolag som vi listar här. Vi ser en bra och glädjande geografisk spridning. Spelutvecklarna ligger såklart långt fram, men allt fler vertikaler drar nytta av tekniken. Inte minst sjukvården har mycket att vinna. Läs reportagen om Zero Parallax och Starbreeze här.
På tal om heta trender så har väl ingen missat den stora hajpen kring artificiell intelligens, ai. En stor del av den tekniska utvecklingen kretsar kring ai. Det gäller framför allt i skapandet av nya produkter och tjänster men även en livlig diskussion om hur det påverkar oss människor. Vilka jobb försvinner och när är ai så utvecklat att det verkligen utmanar oss på riktigt?
Vår reporter Anna Orring träffade den japanska forskaren Hiroaki Kitano, som är övertygad om att svaret på flera globala problem som miljö, energi och sjukdomar kan lösas med autonom artificiell intelligens. Läs intervjun här, då får du även reda på när ai får ett första Nobelpris och i vilket ämne det blir.
Allt fler läser Ny Teknik på webben. Under hösten har trafiken till vårt innehåll ökat med över 35 procent jämfört med i fjol. Otroligt kul. Vi ska fortsätta lansera nya funktioner och mer innehåll som gör att vi blir en ännu viktigare plattform för alla som är intresserade av ny teknik och dess konsekvenser.