Digitalisering

I år ska skärmen vara stooor

Samsungs Note-modeller är förebilden.
Samsungs Note-modeller är förebilden.
Huaweis Ascend Mate, till vänster, är hela 6,1 tum, att jämföra med Apples Iphone 5 som är 4 tum. Ascend D2, till höger, har en mer normal storskärmsmobil, 5 tum.
Huaweis Ascend Mate, till vänster, är hela 6,1 tum, att jämföra med Apples Iphone 5 som är 4 tum. Ascend D2, till höger, har en mer normal storskärmsmobil, 5 tum.

På elektronikmässan i Las Vegas är det tydligt att många mobiler har skärmar som närmar sig surfplattans i storlek, och har fått smeknamnet ”phablet”. - 2013 blir ”phablets” år, säger Neil Mawston, på analytikerbolaget Strategy Analytics.

Publicerad

Nu blir mobilerna större igen. Skärmen vara över 5 tum.

Förebilden är Samsungs Note-modeller. Den första lanserades 2011, den andra - NoteII - med en skärm på 5,5 tum, började säljas förra året.

Som jämförelse kan nämnas att Iphone5 har en skärm på "bara" 4 tum, och den tidigare Appleskärmen var på 3,5 tum.

Samsung dominerar den här utvecklingen och har en marknadsandel inom storskärmsegmentet på över 70 procent.

Men efterföljarna har redan börjat dyka upp, och flera nya visas upp på den stora elektronikmässan i Las Vegas.

Intresset för de storskärmade mobilerna är stort i Asien. Så taiwanesiska HTC, samt kinesiska ZTE och Huawei är tidigt ute med sina varianter, och några av dem visas upp i Las Vegas.

Huawei visar upp sin värsting Ascend Mate, med en skärm på hela 6,1 tum, och en mer normal storskärmsmobil, Ascend D2 på 5 tum.

ZTE:s modell heter Nubia Z5 och har en skärm på 5 tum. Den släpps i Kina i december i år.

HTC visade upp sin Butterfly-modell redan i december, med en skärm på 5 tum.

De nya storskärmade mobilerna har redan fått flera smeknamn. Vanligast är ”phablet”, en blandning mellan phone och tablet. Men de kallas ibland phonelet, tweener och super smart phone.

-Vi räknar med att 2013 blir ”phablets” år, säger Neil Mawston, på analytikerbolaget Strategy Analytics, säger han till nyhetsbyråan Reuters.

Han uppskattar att 70 miljoner av de 640 miljoner smarta mobiler som såldes förra året var ”phablets”. Ungefär var tionde hade alltså en stor skärm. Men 2015 blir andelen större, spår analysfirman. Då har nästan var fjärde smart mobil en skärm på över 5 tum, och det betyder 330 miljoner.

Brittiska finansbolaget Barclays uppskattar att det kommer att säljas storskärmade mobiler för 135 miljarder dollar inom tre år, vilket är fyra gånger mer än förra året.