Populärteknik

Hubble fångar ”lasersvärd” på bild – det här handlar det om egentligen

Det här Herbig- Haro-objektet, som liknar ett ljussvärd, kallas HH111. Foto: ESA/Hubbel/Nasa/B.Nisini
Det här Herbig- Haro-objektet, som liknar ett ljussvärd, kallas HH111. Foto: ESA/Hubbel/Nasa/B.Nisini

Herbig-Haro-objekt formas under ”väldigt speciella omständigheter”. Nasas Hubble-teleskop har lyckats fånga ett sådant på bild.

Publicerad

Den 30 augusti släppte den europeiska rymdbyrån ESA bilden på ett ganska ovanligt rymdobjekt som kallas Herbig-Haro.

Just det här Herbig Haro-objektet kallas HH111 och har fångats av Hubbles vida fältkamera WFC3, som tar bilder med optiska och infraröda våglängder.

Det sistnämnda är särskilt viktigt i sammanhanget eftersom Herbig Haro-objekt omges av damm och gas som absorberar mycket av det synliga ljuset. Det gör de svåra att observera.

ESA: Väldigt aktiva nybildade stjärnor

Men hur uppstår då ett sådant lasersvärdsliknande objekt som du ser på bilden? Den europeiska rymdbyrån ESA förklarar det så här:

Utgångspunkten är att nybildade stjärnor brukar vara väldigt aktiva. De kan då driva ut mycket smala strålar med joniserad gas som rör sig i snabb takt. Den här gasen är så varm att dess molekyler och atomer har tappat sina elektroner. Det ger gasen en stark laddning. 

Den joniserade gasen kolliderar med gasmoln och damm runt nybildade stjärnor i en hög hastighet. Det handlar om hundratals kilometer per sekund. Och det är då ett fenomen som HH111 kan uppstå.