Digitalisering

Huaweis vd varnar för svensk it-isolering

Kenneth Fredriksen, vd för Huawei i Sverige Foto: Jörgen Appelgren
Kenneth Fredriksen, vd för Huawei i Sverige Foto: Jörgen Appelgren

Att förlägga sin it-drift utanför rikets gränser måste inte vara något fel. Tvärtom, menar Kenneth Fredriksen, vd för Huawei i Sverige.

Publicerad

– Det är väldigt viktigt att man inte går i en för protektionistisk riktning. Om nationer gör mer och mer för att isolera sig i syfte att skydda sig stoppar man ju hela idén om kommunikation och digitalisering. Det måste kunna ske sömlöst och över landsgränser. Man måste hitta en balansgång.

Fredriksen säger att dataskydd handlar mer om kunskap och processer. Hur information hanteras, inte var den finns.

– Men jag tror inte svenska myndigheter är ensamma om den okunskapen, Sverige har åtminstone en digitaliseringsminister, till skillnad från många andra länder. Men hade jag varit statsminister hade jag placerat digitalisering som en av de två eller tre viktigaste punkterna på dagordningen.

Just nu KU-granskas nuvarande regeringens och föregående regeringens agerande i samband med Transportstyrelsens it-upphandling. Även försvarsutskottet har haft sammanträde om it-upphandlingen.

De fyra Allianspartiernas ledare meddelade i juli att de tänker väcka misstroendeförklaring mot tre statsråd till följd av skandalen. Nu har infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fått lämna sina jobb.

Hotet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) hänger dock kvar och kan realiseras när riksdagen öppnas igen.