Krönikor
”Huaweis satsning på Android-alternativ kan vara dömd att misslyckas”

ANALYS. I det tysta har Huawei förberett sig för en framtid utan Google. Även Samsung är inne på samma spår. Men frågan är om det räcker, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.
Nyheten om Googles beslut att strypa Huaweis möjlighet att använda det mobila operativsystemet Android har slagit ned som en bomb i mobilbranschen.
Men Huawei verkar inte helt överraskat. Bakom kulisserna har den kinesiska mobiltillverken utvecklat ett eget operativsystem, skriver Business Insider.
Nytt operativsystem är Huaweis ”plan b”
Projektet, som enligt uppgift har pågått sedan 2012, kan ses som en slags plan b ifall relationen med Google skulle haverera.
Väldigt lite är i dagsläget känt om Huaweis alternativ till Android. Det ryktas ha namnet ”Hong Meng Os”, rapporterar den kinesiska tidningen Global Times på Twitter.
Tidningens källor anger att ”Hong Meng Os” kan lanseras i höst som tidigast, eller under våren 2020 som senast. Systemet sägs vara kompatibelt med Huaweis mobiler, surfplattor, smarta klockor – och alla Androidappar.
#Huawei’s self-developed operating system will soon be launched this fall the earliest and no later than spring next year. The new OS will be compatible with all Huawei phones, tablets, wearable devices, and also all Android apps: Yu Chengdong, head of Huawei’s consumer business. pic.twitter.com/IkAecwf17n
— Global Times (@globaltimesnews) May 21, 2019
Ett annat tänkbart scenario är att Huawei fortsätter att använda en Android-kärna och sedan lägger en vidareutvecklad version av det egna gränssnittet Emui ovan på Googles operativsystem.
”Enorm utmaning för Huaweis ingenjörer”
Men den stora utmaningen för Huawei, med en hel armé av ingenjörer, är inte att bygga själva operativsystemet. Inget operativsystem kan i dag nämligen överleva utan en frodig mylla i form av ett ekosystem som lockar både användare och utvecklare.
I dagsläget är Google och Apple fullständigt dominerande med operativsystemen Android och Ios. Men om vi backar bandet drygt ett decennium var läget annorlunda.
Symbian, Bada Os och Meego är bara några exempel på mobila operativsystem som samexisterade innan allt förändrades i och med genombrottet för Iphone och Androidbaserade smarta mobiler.
En av Androids stora förtjänster är möjligheten för tredjepartsutvecklare att enkelt distribuera sina appar till användarna via Google Play-butiken. Att bygga upp en infrastruktur liknande Googles, eller Apples Ios för den delen, är enormt svårt. Ett relativt färskt exempel är Mozillas satsning på Firefox Os, som lades ned i slutet av 2016.
Även Samsung, världens i dag största mobiltillverkare, har i flera år arbetat med ett alternativ till Android. Tizen, som projektet kallas, är ett unixliknande operativsystem som presenterades hösten 2011. Samsung har vid flera tillfällen utlovat storsatsningar på Tizen-mobiler, vilket har tolkas som ett tecken på att man vill försöka bryta Googles dominans.
Än så länge har den sydkoreanska tillverkaren dock inte tagit steget över till Tizen full ut. Det öppna källkodsprojektet har i stället hittills framför allt använts till smarta klockor, tv-apparater och infotainmentsystem i fordon.
Huawei måste övertyga både utvecklare och användare
Men det sagt är det inte omöjligt att vi kommer att få se ett tredje, och möjligen även ett fjärde, operativsystem växa fram under de närmaste åren.
På Huaweis hemmamarknad Kina är konsumenterna redan vana vid att använda Androidtelefoner som levereras utan Googles egna appar, som Maps och Gmail, och utan appbutiken Google Play.
Men för resten av världen är det helt avgörande för Huawei att lyckas övertyga såväl utvecklare som konsumenter att våga ta klivet in i ett nytt system.
Utan Googles aktiva stöd, bland annat i form av framtida Android-uppdateringar, väntar ett Herkulesarbete för Huawei. Med Android har Google satt en relativt hög lägstanivå för vad många användare förväntar sig när det gäller funktioner och tjänster på smarta mobiltelefoner.
Enligt obekräftade uppgifter ska Huaweis nya operativsystem vara ”kompatibelt med alla Android-appar”. Det utstår dock att se hur Huawei kan lösa portningen, det vill säga anpassningen, av befintliga Androidappar till "Hong Meng Os" på ett smidigt sätt.
Om utvecklarna sviker Huawei kan bristen på välkända appar, eller frånvaron av nya funktioner som dyker upp i Android, mycket väl bli spiken i kistan för ett nytt operativsystem.
Se bara på Microsofts Windows Phone. Prestigesatsningen begravdes 2017 efter att mjukvarujätten hade misslyckats kapitalt med att locka såväl användare och utvecklare att stanna på plattformen.