Digitalisering

Huawei släpper första mobilen som kan skicka sms via satelliter

Huawei har lanserat Mate 50-serien som blir de första telefonerna med inbyggt stöd för satellitkommunikation. Foto: Huawei
Huawei har lanserat Mate 50-serien som blir de första telefonerna med inbyggt stöd för satellitkommunikation. Foto: Huawei

Mate 50-serien kommer att få stöd för kommunikation över satellit. Det ska fungera som backup i områden där det saknas täckning.

Publicerad

Flera mobiltillverkare och operatörer sneglar nu mot att få igång satellituppkoppling direkt i mobilen. Allra först ut blir Huawei som lanserar funktionen i Mate 50-serien som presenterades under tisdagen, skriver The Verge

Telefonerna kommer att kunna skicka sms och använda navigationsappar via det kinesiska satellitnätverket Beidu. Det ska fungera som en backuplösning i områden där vanlig mobiltäckning saknas.  

Att funktionen skulle lanseras här är däremot inte särskilt troligt. Huawei skriver i ett mejl till Ny Teknik att de i dagsläget inte kan ge någon information om en potentiell lansering i Sverige. Som följd av sanktionerna som drabbat bolaget har Huawei inte släppt någon telefon här sedan P40 Pro, som släpptes i mars 2020.

Apple, Ericsson och T-Mobile på samma spår

Även om Huawei är först ut med satellitkommunikation kommer bolaget inte att vara ensamma om funktionen. Den amerikanska operatören T-Mobile har inlett ett samarbete med Spacex för att med hjälp av satelliter ge kunderna täckning i annars nedkopplade områden, och Ericsson håller på med ett pilotprojekt för 5g-täckning via satelliter ihop med Qualcomm och Thales. 

En annan mobiltillverkare som ryktas vara inne på samma spår är Apple. Under onsdagskvällen ska bolaget lansera Iphone 14-serien, och en av förhandsspekulationerna är att telefonerna kan få inbyggd satellittäckning.