Digitalisering

Huawei ska ge Sverige ett billigt alternativ till fiberuppkoppling

Funderar du på att skaffa fiber? Då vill Huawei få dig att tänka om.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad.

Huawei kallar den Wireless to the X, eller WTTX: en accessenhet man monterar på utsidan av huset. Huawei uppger att alla som kan dra några skruvar och ansluta en strömsladd kan montera enheten på egen hand. Tanken är att erbjuda ett "sista kilometern"-alternativ till fiberoptiska kablar.

– I princip kan den ge en fiberupplevelse, den har en hastighet på upp till 600 megabit per sekund, säger Kenneth Fredriksen, vd för Huawei i Sverige.

WTTX har funnits en tid, men den modell som visas på mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona är enklare att montera. Den har en 360-gradersantenn som automatiskt hittar den starkaste signalen från närmsta basstation.

– När man kan montera den på egen hand har man tagit bort mer än 50 procent av den totala kostnaden. Det gör den extremt kostnadseffektiv jämfört med fiber, säger Kenneth Fredriksen.

För de som bor på landsbygden och som idag inte kan eller vill investera i fiber kan WTTX förstås verka lockande, men Fredriksen uppger att den i andra länder också blivit populär även i storstäder.

– I Japan finns många användare som flyttar ganska ofta och de är inte intresserade av att koppla upp sig mot en fiberinstallation som kanske har en eller två års bindningstid. Då köper de hellre den här produkten som de kan ta med sig när de flyttar.

Den senaste WTTX-modellen finns ännu inte i svenska butiker men Huawei lovar att den kommer att finnas tillgänglig någon gång före årsskiftet.