Populärteknik

Huawei kan lansera mobil med eget operativsystem redan i år

Foto: Xinhua
Foto: Xinhua

Det egenutvecklade operativsystemet Hongmeng OS kan göra debut i en budgetmobil redan under hösten, enligt kinesisk media.

Publicerad

De amerikanska sanktionerna mot kinesiska Huawei har gjort det osäkert om mobiltillverkaren på sikt kommer att kunna använda operativsystemet Android till fullo.

Men i det tysta har Huawei sedan länge förberett ett egenutvecklat operativsystem som kallas Hongmeng OS. Nu rapporterar statsägda kinesiska Global Times att en lansering är nära förestående.

Huawei håller för fullt på att testa operativsystemet och siktar på att släppa en första Hongmeng-telefon i mellansegmentet innan årsskiftet, uppger anonyma källor för tidningen. Mobilen väntas kosta runt 2 000 yuan på den kinesiska marknaden, vilket motsvarar drygt 2 700 kronor.

Om Global Times uppgifter stämmer kommer Huawei att presentera sitt operativsystem på företagets utvecklarkonferens som inleds på fredag.

Huawei har tidigare uppgett att Hongmeng OS främst är till för IoT och uppkopplad hemelektronik. Tidigare har företaget uppgett att det kommer att göra debut i tv-apparater från varumärket Honor.

Samma källa hävdar att Hongmeng OS, till skillnad från Android, inte är en vidareutveckling av Linux-kärnan, utan är baserad på en helt egenutvecklad mikrokärna som påstås vara bättre anpassad för att köra ai-baserade applikationer.