Digitalisering

Huawei i nytt hett projekt med Chalmers

Mats Andersson, utvecklingschef på Huawei. Foto: Helen Ahlbom
Mats Andersson, utvecklingschef på Huawei. Foto: Helen Ahlbom

Huawei  går in i nytt samarbete med Chalmers om smarta antenner, mobilbranschens hetaste område. Det förra resulterade i en antenn som påminner om en smokingfluga , en ”bow tie-antenna”.

Publicerad

Huawei inledde sitt första forskningssamarbete med Chalmers för ett år sedan. Den gången gällde  utvecklingen antenner för mikrobasstationer, som kommer att behövas för att minska överbelastning i mobilnäten i befolkningstäta områden.

Forskarna tog fram en kompakt mimoantenn (4 x 4), av en variant som de kallar ”bow tie” eftersom den påminner en smokingfluga.

-Huawei har sökt flera patent baserade på de nya forskningsresultaten, säger Mats Andersson, utvecklingschef på Huawei i Göteborg.

Det första samarbetet mellan Huwei och Chalmers är precis avslutat. Men nu startar ytterligare ett forskningsprojekt inom antennområdet i Göteborg. Denna gång ingår även Göteborgsbolaget Bluetest i samarbetet.

De tre deltagarna i projektet känner varandra väl. Huweis Mats Andersson var tidigare vd för Bluetest. Och Chalmersprofessorn Per-Simon Kildal grundade Bluetest år 2000.

Vinnova stöder det nya projektet med 3,7 miljoner kronor, och syftet är ta fram lösningar för smarta antenner till mobiler, mikrobasstationer och M2M-produkter.

En av forskningsrapporterna om” smokingflugan” sammanfattas här.