Innovation

Huawei: De bästa får bäst personal

Målet är att öka satsningen på forskning och utveckling i Sverige ytterligare. Det säger norrmannen Kenneth Fredriksen som har jobbat på Huawei sedan 2012 och tog över som vd i Norden i fjol. Foto: Jörgen Appelgren
Målet är att öka satsningen på forskning och utveckling i Sverige ytterligare. Det säger norrmannen Kenneth Fredriksen som har jobbat på Huawei sedan 2012 och tog över som vd i Norden i fjol. Foto: Jörgen Appelgren
En av Huaweis senaste telefonmodeller – P10 – visades upp på mobilmässan i Barcelona tidigare i år. Huaweis marknadsandel för mobiltelefoner i Sverige har ökat från 5,4 procent 2016 till 9,4 procent 2017. Foto: Manu Fernandez
En av Huaweis senaste telefonmodeller – P10 – visades upp på mobilmässan i Barcelona tidigare i år. Huaweis marknadsandel för mobiltelefoner i Sverige har ökat från 5,4 procent 2016 till 9,4 procent 2017. Foto: Manu Fernandez

En personal som alltid är utanför sin trygghetszon. Med den metoden vill Huawei locka Sveriges bästa FoU-kompetens.

Publicerad

Huawei har aldrig behövt ångra att Sverige blev det första landet utanför Kina där telekomgiganten byggde en division för forskning och utveckling. Tvärtom: nästan 17 år senare är ambitionen att öka satsningen på FoU. Däremot finns ingen plats för det sentimentala.

– Än så länge ligger Sverige bra till, men många andra länder ser nu att de kan stora kliv i värdekedjan genom att satsa på rask digitalisering. Till syvende och sist handlar det om effektiv avkastning och tillgång på kompetens. Skulle det finnas mer gynnsamma marknadsförutsättningar att öka vår etablering i andra länder kommer vi att göra det, säger Kenneth Fredriksen, vd för Huawei i Sverige.

Huawei gör allt från ax till limpa. Företaget bygger infrastruktur, tillverkar kommunikationsutrustning och utvecklar konsumentprodukter. I konferensrummet i Kista samsas basstationer och routrar med nya laptopmodeller och smarta telefoner.

Läs mer:

Med 180000 anställda över hela världen har Huawei redan passerat Ericsson som världens största telekomföretag och har nu siktet inställt på att bli störst på marknaden för mobiltelefoner. Forskning och utveckling i Sverige har varit betydelsefullt för den utvecklingen.

– Vi har levererat mycket till koncernen härifrån. Det är patent och innovationer som används globalt, säger Kenneth Fredriksen.

Det som tycks bekymra Fredriksen mest vad gäller framtiden för svensk FoU rör varken kompetensnivån eller landets tekniska infrastruktur. Han noterar att Sverige är ledande vad gäller fibernätspenetration och "har ett av de bästa 4g-näten i världen".

– Uppkoppling och nätverk är grundläggande. Utan dem har du ingenting. Men man ska inte slå sig för bröstet, den här kapplöpningen är inte över. Sånt som bostadspriser kan påverka huruvida Sverige kommer att locka nya talanger. En annan sak är trafiken. Hur enkelt är det att ta sig till och från jobbet? Alla de här elementen spelar roll.

Liksom tillgången till kompetens. I många år var det bara it-bolag som Huawei, Ericsson, Cisco och HP som kivades om förmågorna. Som Ny Tekniks FoU-lista visar är den tiden är förbi.

– Det har skett en dramatisk förändring de senaste två åren. Idag har alla sin digitala strategi. Plötsligt har varenda bransch behov av it-kompetens. För att inte tala om alla startups. I princip konkurrerar vi nu med alla bolag i Sverige om kompetens. Men det är egentligen bara positivt: då måste man vara bäst för att få de bästa resurserna.

Läs mer:

För att lyckas med det är Huawei mitt uppe i ett pågående internt kulturskifte, en omställning till en ny sorts mentalitet. I branschen kallas det ”devops” och innebär att tiden mellan utveckling och leverans av produkter och tjänster kraftigt reduceras. För Huawei omfattar den metoden också deras egen kompetensutveckling. Personalen måste vara redo för ständig vidareutbildning.

– Det kräver väldigt mycket av den enskilde och av arbetslaget. Att ställa om från att ha varit i sin trygghetszon till att kontinuerligt vara utanför den. Vi började med det här för två, tre år sedan men det tar tid att få ut ett sånt här budskap till hela organisationen och till våra kunder. Men den som inte är redo att ta det här steget kommer att hamna utanför. Både på jobbmarknaden och i sin karriärutveckling.

Kenneth Fredriksen om...

konkurrensen med Ericsson: Vi ser på dem med stor respekt. De har mycket att bidra med. När det gäller 5g delar vi visioner och intressen för att skapa det ekosystem som behövs. Samtidigt är vi konkurrenter och den dynamiken behövs för att skapa innovation.

...om 5g-tekniken: Det kommer att ta stund för 5g. Mycket grundläggande arbete återstår. Jag tror inte att 5g kommer att realiseras med den modell vi har idag, där operatörerna står för den stora investeringen. Det är en helt annan typ av affär, där industriella applikationer kommer att vara drivande.

...om forskning och utveckling: Vi är ett FoU-drivet sällskap och har alltid investerat tungt där. Vi lägger minst tio procent av vår globala årliga omsättning på FoU.

...användarvänlighet: Det är stor skillnad på ett affärscase om bara en person kan åka ut och montera en basstation än om man måste åka ut med två eller tre personer. Särskilt i västliga nationer där personalkostnaderna kan vara lika höga som produktionskostnaderna. Det blir ännu viktigare med 5g där du inte bara ska dubbla utan kanske tiodubbla eller hundradubbla antalet uppkopplingspunkter.