Populärteknik

HTC-luren lyckas trots Windows under skalet

I datorvärlden är Microsoft jätten och Apple utmanaren. Men i mobilvärlden har Apple nu ett försprång. Men Windowsmobilen Touch HD från HTC klarar sig överraskande bra. Klicka för större bild. Foto: Ill: Jonas Askergren.
I datorvärlden är Microsoft jätten och Apple utmanaren. Men i mobilvärlden har Apple nu ett försprång. Men Windowsmobilen Touch HD från HTC klarar sig överraskande bra. Klicka för större bild. Foto: Ill: Jonas Askergren.

Den är lite tung. Men skärmen är fantastisk, och det man ser är inbjudande och snyggt. HTCs vassaste Windowsmobil Touch Hd är en värdig utmanare till Apple-mobilen Iphone.

Publicerad

Kategorin är datorlik mobil med stor pekskärm, och den tävlar därmed med mobiler som Apples Iphone, Nokia 5800, Samsung Omnia, Sony Ericsson X1 och Google G1. De två sista tillverkas för övrigt av just HTC.

Touch HD klarar sig bra, inte minst mot Iphone som i?dag pekas ut som ett föredöme av användarvänlighet, till och med av ledande chefer hos de stora mobiltillverkarna.

HTC Touch HD använder operativsystemet Windows Mobile som sedan lanseringen av de första Windowsmobilerna 2002 lyckats ta 11 procent av marknaden för datorlika mobiler, främst från Nokia. Men på kort tid har Apple kört om och har nu 13 procent.

En anledning är säkert att Windows Mobile aldrig varit särskilt snyggt eller användarvänligt. Men det HTC och andra tillverkare gjort är egna skal som är elegantare och enklare att använda.

HTCs skal Touch Flo finns i flera systermodeller, och är utformat för att man ska kunna hantera mobilen med pekfingret liksom Iphone, trots att Windows Mobile i grunden är avsett att styras med penna.

En penna finns i mobilen, men man kan göra mycket utan den, och man klarar sig långt utan att mötas av Microsofts fyrkantiga miljö och krångliga inställningar.

Samtidigt finns fördelarna med Windows Mobile för den som behöver - krångelfri koppling till Microsofts värld med kontorsprogram, e-post med Outlook, kontroll från it-avdelningen med mera.

Både kamera och skärm har betydligt bättre upplösning än i Iphone, men bildvisningen kan inte mäta sig med elegansen i Apples mobil.

Startskärmen är ren och snygg och bjuder på eleganta genvägar och rediga inställningar.

Webbläsaren - norska Opera - fungerar bra med pekfingerstyrning, även om den, liksom webbläsare i alla mobiler, storknar om man har bråttom.

Musikspelaren ser bra ut och får godkänt, liksom kartfunktionen Google Maps med gps.

Sist men inte minst fungerar uppkopplingen via mobilnät och wifi klanderfritt. I själva verket är det ett hygienkrav för datorlika mobiler, vilket Apple visat.