Innovation

Hör hur bullret raderats från samtalet

Allt från pistolskott och industribuller till skrikande bebisar och karaoke kan rensas bort från mänskligt samtal. Det utlovar det unga amerikanska företaget Cypher som utvecklat en ny sorts teknik för bullertvätt.

Publicerad

Cypher som är baserat i Salt Lake City i USA, har utvecklat en teknik där angreppssättet skiljer sig från tidigare metoder för eliminering av bakgrundsljud.

Traditionella metoder bygger på ljudvågor med motsatt fas som släcker ut det oönskade ljudet, eller så kallad strålformning där man åstadkommer en riktad ljudupptagning genom flera mikrofoner placerade på ett visst sätt i kombination med signalbehandling.

Cyphers teknik är i stället baserad på algoritmer för mönsterigenkänning, anpassade för detektering av mänsklig röst, oberoende av kön, språk eller dialekt.

Resultatet är kraftfullt.Cyphers webbsajt finns exempel där buller från tryckluftsborr, restaurangmiljö, biltrafik, tunga fordon och slagfält elimineras totalt. Allt som är kvar är den mänskliga rösten, aningen förvrängd, som genom ett filter med ett frekvensomfång som rör sig en aning.

Ytterligare en fördel är att tekniken bara består av programvara som kan läggas in i vilken mobiltelefon som helst, i motsats till annan teknik för eliminering av buller som ofta kräver särskild hårdvara. Möjligen kräver Cyphers programvara en snabbhet och beräkningskapacitet som tidigare inte varit tillgänglig för konsumentprodukter.

Enligt Cnet News fokuserar Cypher inledningsvis på konsumentmarknaden tillsammans med elektroniktillverkare och mobiloperatörer. På längre sikt tror företaget att det finns potential inom polis, räddningstjänst och militära tillämpningar.