Digitalisering

Hoppsan, nu börjar ju bluetooth likna något

Flera kan lyssna på samma ljudkälla. Foto: Bluetooth SIG
Flera kan lyssna på samma ljudkälla. Foto: Bluetooth SIG

Bättre kvalitet och längre batteritid. Flera personer som kan lyssna på samma sak samtidigt. Det är några av nyheterna när Bluetooth gör en spännande storsatsning på ljud.

Publicerad

Radiotekniken bluetooth gav oss möjligheten att trådlöst lyssna på ljud och musik. Det gjorde till och med världen säkrare, med hjälp av handsfree-kommunikation i bilen. Det här är åtminstone så Bluetooth SIG (Special Interest Group) – den intresseorganisation som beslutar om blåtandsstandarder – vill att vi ska tänka. "Bluetooth har blivit en del av livets väv", adderar organisationen i en ny reklamfilm.

Att tekniken kan vara ett stort irritationsmoment i vardagen nämns inte i reklamen. Det största användningsområdet är alltjämt ljud, något som bluetooth inte direkt skött oklanderligt genom åren. Men nu ska det bli ändring på det.

Under teknikmässan CES i Las Vegas offentliggjorde Bluetooth SIG en vidareutveckling av standarden, som de döpt till bluetooth low energy audio (LE audio).

Lågenergiprotokollet av bluetooth har funnits sedan 2011 och har främst varit avsett för internet of things-prylar som kräver lång batteritid och som bara skickar data periodvis. Men sedan Bluetooth SIG utvecklat en ny omkodare som döpts till LC3 (low complexity communications codec) kommer protokollet nu även att omfatta ljudöverföring.

Med en ny komprimeringsteknik kan tillverkare få samma – eller till och med bättre – ljudkvalitet med en betydligt lägre datatakt. Det betyder att en tillverkare kan förlänga batteritiden för en enhet utan att öka storleken på densamma. Eller att tillverkaren kan minska storleken på enheten utan att påverka batteritiden.

Det är förvisso bara en av de goda nyheterna som standarden för med sig.

Nytt multistream-ljud

En annan är det som kallas multistream-ljud. Det innebär att en ljudkälla kan skicka flera oberoende och synkroniserade ljudströmmar till en eller flera ljudmottagare. Så fungerar det inte idag. Om du till exempel använder trådlösa earbuds skickas ljudet till en av dem, och sedan vidare till den andra. Det är ett mankemang som kan leda till fördröjning eller tappad signal.

Med multistream kan källan skicka ljud till flera enheter. Det går alltså bra att också dela ljudupplevelsen med någon annan som är inom räckhåll. Ett exempel är att två personer bredvid varandra på tåget kan koppla sina trådlösa hörlurar till samma dator om de vill se en film tillsammans.

Dessa multipla strömmar gör det dessutom möjligt att använda sin digitala röstassistent utan att avbryta musiken. Som om inte det vore nog ska det bli smidigare att växla mellan flera blåtandskopplade enheter (som mellan en laptop och en telefon).

”Det har potential”

När Bluetooth SIG tar allt det här till sin spets har man i standarden införlivat något som kallas broadcast, eller utsändningar. I praktiken innebär det att en ljudkälla kan sändas till alla mottagare inom räckhåll.

– Det har potential att ändra hur vi upplever världen runt omkring oss. Människor kan till exempel välja att lyssna på den tysta tv som står på publika platser. Teatrar och föreläsningssalar kan erbjuda ljud på flera olika språk, säger Peter Liu, som jobbar på ljudbolaget Bose och sitter i styrelsen för Bluetooth SIG, i en artikel på organisationens hemsida.

Tidskriften Wired nämner möjligheten att starta sin egen "piratradiostation i mikroformat".

LE audio ska också vara kompatibel med hörapparater.

Utvecklare har under lång tid erbjudit diverse lösningar för att komma runt bluetoothteknikens många begränsningar. Men, som Vincent Nallatamby på franska ljudbolaget Tempow konstaterar:

– LE audio öppnar dörren för så mycket ljudkapabilitet som tidigare var extremt svår att genomföra.

Den nya standardens specifikationer ska spikas under första halvåret 2020.