Samhälle

Hongkong avskaffar covidrestriktioner – ”hög immuniteten”

Hongkongs ledare John Lee. Arkivbild. Foto: Vernon Yuen/AP/TT
Hongkongs ledare John Lee. Arkivbild. Foto: Vernon Yuen/AP/TT

Över en dag tar regionen Hongkong bort nästan alla kvarvarande covidrestriktioner. Kravet på vaccinpass och en rad andra begränsningar slopas.

Publicerad

Stora folksamlingar tillåts åter och krav på att PCR-testa sig efter inresa tas bort från och med torsdag, säger Hongkongs ledare John Lee.

Dessutom behöver inte de som varit nära någon som har smittats sätta sig i karantän. Och begränsningen på hur många personer som kan sitta tillsammans på restauranger och barer tas bort.

Munskydd och snabbtester i skolor

Nästan alla större restriktioner försvinner alltså över en dag. Dock kvarstår ett krav på munskydd och snabbtester i förskolor och skolor.

Hongkong har drabbats hårt av de strikta karantänsreglerna, inte minst som finanscentrum i Asien. John Lee hävdar att förändringarna nu är möjliga eftersom immuniteten i staden är hög, sjukvården har erfarenhet av att behandla covid, medvetenheten bland invånarna höjts och nödberedskapen förbättrats.

– De ovan nämnda förändringarna är en stark drivkraft för Hongkong att återhämta sig, säger John Lee.

Pekingbor köar utanför ett apotek på tisdagen för att köpa medicin inför ett möjligt större covidutbrott i staden. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Pekingbor köar utanför ett apotek på tisdagen för att köpa medicin inför ett möjligt större covidutbrott i staden. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Skenande smittspridning

Beskedet kommer dagen efter att Fastlandskina lättade på sina inreseregler. I början av december gjorde Kina en U-sväng av sin covidpolicy.

Sedan dess har smittspridningen skenat. Enligt vissa uppskattningar riskerar uppemot en miljon kinesiska medborgare avlida med covid-19 under de närmaste månaderna.

Fakta: Hongkong

Hongkong kontrollerades fram till 1997 av Storbritannien. Vid överlämnandet till Kina, som skedde enligt formeln "ett land, två system", lovade Pekingregimen att upprätthålla demokratiska fri- och rättigheter till år 2047.

De senaste åren har den kinesiska regimen dock kraftigt stärkt sitt grepp om Hongkong, som tidigare har haft ett relativt oberoende från Fastlandskina.