Samhälle

Höjd beredskap på svenska energianläggningar

Beredskapen höjs på fler svenska energianläggningar, bland annat de vatten- och vindkraftverk som ägs av Vattenfall. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Beredskapen höjs på fler svenska energianläggningar, bland annat de vatten- och vindkraftverk som ägs av Vattenfall. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera svenska energianläggningar skärper säkerheten efter det misstänkta sabotaget mot Nord Stream 1 och 2. ”Vi har höjd beredskap”, säger Johan Sennerö, pressekreterare på Vattenfall.

Publicerad

Tidigare har kärnkraftverken Ringhals och Forsmark meddelat att de inför läget "skärpt uppmärksamhet" med anledning av det misstänkta sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Bland annat innebär det ökad vaksamhet och rapportering av eventuella avvikelser.

Nu meddelar ägaren Vattenfall, som är landets största producent av vattenkraft och även har ett stort antal vindkraftsanläggningar, att höjd beredskap gäller även för vatten- och vindkraft.

Gasbolaget: Intensifierat arbetet

– Jag kan inte säga så mycket mer, vi har en höjd beredskap både på vattenkraften och vindkraften men vi kan inte gå in på exakt vad det innebär, säger Johan Sennerö, pressekreterare på Vattenfall.

Även Nordion Energi, som äger stamnätet för gas i sydvästra Sverige, ökar säkerhetsarbetet, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi började redan när oroligheterna i Ukraina gick i gång att höja vår beredskap och vaksamhet. Vi har en konstant kontakt med alla de europeiska så kallade TSO:n, systemoperatörerna, och de svenska myndigheterna. Det här har vi intensifierat nu med anledning av explosionerna vid Nord Stream 1 och 2, säger vd:n Hans Kreisel till SR.

Vill inte kommentera

Stamnätet, som löper från Dragør i Danmark till Stenungsund, är ett av två i Sverige. Det andra finns i Stockholm. Utöver hushåll uppger Nordion Energi att de även har "samhällskritisk industri på livsmedels- och kemisidan" kopplat till sig.

TT har även varit i kontakt med Sveriges övriga fyra största vattenkraftsproducenter. Två uppger att de haft ökad vaksamhet sedan inledningen av kriget i Ukraina, men att de inte vidtagit några särskilda åtgärder med anledning av händelserna vid Nord Stream. De övriga vill inte kommentera av säkerhetsskäl.