Digitalisering

Höga 5g-hastigheter i första oberoende testet

Verizon startade sina första kommersiella 5g-nät i oktober ifjol. Foto: Verizon

624 megabit per sekund i nedlänk. När 5g nu lanserats i USA går det undan.

Publicerad

Oavsett vem som var först – Sydkorea eller USA – så är en sak säker: mobilt 5g är nu kommersiellt tillgängligt. Det betyder också att oberoende aktörer kan testa vad prestandan går för. Och de första resultaten är lovande, om än med en del förbehåll.

Sajten Digital Trends har undersökt vad operatören Verizons 5g-nät i Chicago klarar. Chicago och Minneapolis är än så länge de enda amerikanska städerna där mobilt 5g är tillgängligt, men Verizon har aviserat att bolaget tänker lansera i fler än 30 städer under 2019.

Verizons satsning är högintressant eftersom operatören går rakt på millimeterbanden, de höga frekvenser som kan ge mycket höga datatakter och mycket låg fördröjning. Nackdelen är att millimetervågor har sämre räckvidd, har svårt att penetrera exempelvis byggnader och kan till och med störas ut av lövverk, regn och fukt.

Lätt att förlora täckningen

Allt detta återkommer i Digital Trends-testet. Vid ett tillfälle har reportern 624 megabit per sekund i nedlänk, vilket vida överstiger det man kan förvänta sig av det mest moderna 4g-nät (även om det är lägre än de 1-10 gigabit per sekund 5g-tekniken potentiellt sett kan leverera). En annan fin siffra var en fördröjning på 29 millisekunder.

Men av testet framgår också att täckningen lätt går förlorad. Sajtens utsände kände till var mobilmasterna satt och upptäckte att det kunde krävas fri sikt för att få 5g-symbolen att synas på telefonen. Ett par steg in i en gränd eller ett besök på ett café? Det var inte att tänka på.

Digital Trends använde telefonen Motorola Moto Z3 och en extern antennenhet man fäster på Z3:an med hjälp av magneter. Det är den enda kommersiella lösningen på marknaden just nu.

När svenska operatörer väl lanserar 5g lär täckningen bli något bättre. Det beror på att tillstånden som delats ut (700 megahertz-bandet) och de som ska delas ut senare i år (3,5 gigahertz-bandet) rör lägre frekvenser. Där är täckningen bättre, men användaren serveras å andra sidan inte millimeterbandens mest extrema egenskaper.

När 5g på millimeterband lanseras i Sverige kan tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen än så länge inte svara på.