Krönikor

”H&M satsar på mer transparens – men ger inga svar på mina frågor”

Foto: Henrik Holmberg / TT och Jörgen Appelgren
Foto: Henrik Holmberg / TT och Jörgen Appelgren

Den svenska modejätten H&M säger sig nu ge kunderna information så de ska kunna göra mer välgrundade val. Men satsningen faller platt, skriver Ny Tekniks innovationsreporter Ania Obminska.

Publicerad

Nyligen meddelade H&M att de blir först av de stora modekedjorna att erbjuda kunder transparent information om alla sina plagg. ”Låt oss teama upp för en hållbar modeframtid!” förkunnar de i ett pressmeddelande.

Eftersom modeindustrin står för sin beskärda del av miljö- och klimatproblemen blir jag förstås nyfiken. Har vi kommit till en brytpunkt, där jag som konsument nu enkelt ska få veta vilka resurser som har krävts för att tillverka ett plagg, hur det har skett – och av vem? Ska jag som kund äntligen kunna göra verkligt medvetna val inför ett inköp och kunna välja bort sådant jag inte kan stå för? Det enkla svaret är nej.

I pressmeddelandet om det nya transparenta H&M utlovas kunden få mer information om plaggens ursprung och antalet anställda vid fabriken där plagget har tillverkats. Men vad tillför det en genomsnittlig konsument, som inte har någon djupare inblick i vilka villkor som gäller just där?

Jag testar transparensen genom att klicka på en klänning i H&M:s onlineshop. På produktsidan under rubriken ”Hållbarhet” berättar H&M först att ”större transparens är avgörande för att uppnå en mer hållbar framtid”. Som ett led i detta ”vill vi alltid tala om hur och var våra produkter är tillverkade”. Låter bra.

I nästa stycke berättar klädbolaget att de senast 2030 ska jobba med 100 procent återvunnet eller ”andra hållbart framtagna” material. Här kan jag också läsa vilka material plagget är gjort av, och hur stora andelarna är. Just den biten är inget nytt, men precis nedanför kan jag åtminstone få lite mer detaljerad information om materialen. Som att elastanfibern tillverkas av fossil olja.

”Vi undersöker möjligheten att utveckla hållbara alternativ till traditionellt elastan, som till exempel återvunnet elastan och biobaserat elastan” skriver H&M.

Även polyester, förklarar H&M, framställs av fossila råvaror, något som de också försöker komma bort ifrån. För den som vill ha mer konkret information om hur mycket fossila råvaror det handlar om finns det inget att få, åtminstone inte här.

I ett senare stycke kan jag läsa i vilket land klänningen är gjord. Inte heller detta är något nytt, men nu kan jag även se vid vilken fabrik den har tillverkats. Just denna uppges ha mellan 1 001 och 1 500 anställda. Ännu en gång undrar jag vad den här informationen egentligen spelar för roll för en genomsnittlig kund.

Hos H&M:s pressavdelning får jag inga svar på mina frågor. Hur har de valt ut vilken information som ska redovisas om plaggen? Vad spelar den nya informationen som kunderna nu har fått tillgång till egentligen för roll? Kommer kunderna i framtiden även få veta sådant som hur mycket vatten och energi som har behövts för att tillverka den där t-shirten eller jeansen de funderar på att köpa?

Efter att ha bollats mellan olika mediekontakter slutar det med att jag får samma pressmeddelande som jag redan har tagit del av. H&M har tyvärr inte möjlighet att medverka i någon intervju den här gången, får jag till svar.

Att arbeta för att öka transparensen om vad våra plagg är gjorda av och var de kommer ifrån är lovvärt. Men H&M lämnar mycket mer att önska. Därför följer här tre förbättringsförslag:

  1. Redovisa hur mycket vatten som har behövts för att tillverka varje plagg.
  2. Redovisa hur mycket energi som har krävts.
  3. Redovisa hur mycket koldioxid som har släppts ut i samband med produktionen av plagget.

Kan H&M uppnå detta är de på god väg att bli verkligt transparenta gentemot sina kunder om klädernas ursprung, och gör det möjligt för oss att göra välgrundade val – på riktigt.