Innovation

Hjälmen med två skal minskar hjärntraumat

Vanliga sport- och cykelhjälmar skyddar inte mot de sidokrafter som får hjärnan att rotera i kraniet. Men nu kommer en lösning med två skal, där det yttre roterar för att fånga upp rörelsen.

Publicerad

Som neurolog har Berkeley-professorn Robert Knight en mycket god kunskap om de hjärnskador som kan uppstå exempelvis vid cykelolyckor och inom olika sporter, även om man bär hjälm. Därför har han tagit fram ett nytt hjälmkoncept som ökar skyddet.

Utanpå det vadderade innanmätet sitter ett yttre skal som kan rotera och därmed fånga upp de vridande krafter som dagens hjälmar inte skyddar mot.

Robert Knights innovation påminner om svenska Mips, som har en invändig konstruktion som fångar upp och dämpar rotationsrörelser. Upphovspersonerna bakom Mips belönades med Polhemspriset 2019, och hittills har över 9 miljoner enheter sålts till hjälmtillverkare.

Rotationen vid en olycka kan slita sönder hjärnans fibrer – det gäller inte minst för barn som saknar nog starka nackmuskler för att hålla emot sidokrafterna.

– De flesta föreställer sig att skallens insida är en fin, slät behållare som ett äggskal som håller den ömtåliga hjärnan. Men det är inte korrekt. Kraniets insida har en mängd beniga åsar av olika slag som bidra till att skador uppstår. Om du får en blodutgjutning i hjärnan så triggar blodet en kaskad av reaktioner som faktiskt dödar hjärnceller, säger Robert Knight på Berkeleys hemsida.

Hjälmens skal anpassas efter sport

Professorn har utvecklat konceptet under åtta år och nu har hans företag Brainguard presenterat prototyphjälmar avsedda för hockey, baseboll, cykling, vintersporter, amerikansk fotboll samt för motorcykel. I Knights fotbollshjälm vrider sig det yttre skalet cirka tre centimeter i förhållande till den inre delen. De stag som håller samman dem fångar upp rörelseenergin.

– Det fina med hjälmen är att den utgör en modulär plattform, vilket innebär att innanmätet insidan som fästs vid huvudet förblir den samma eller väldigt lik, medan det bara är det yttre skalet som förändras beroende på sport, säger Knight.

Utöver de dubbla skalen har den nya designen fått mer dämpande vaddering än i vanliga hjälmar. Konceptet kan även användas i hjälmar avsedda för polis, brandkår och soldater.

I november certifierades Knights hjälm för användning inom sporten i USA, vilket innebär att den nu kan erbjudas som alternativ till professionella team såväl som high school- och college-lag.