Innovation

Hitta sprickorna i kompositen

Inbakade kolnanorör och en liten ström avslöjar skador i kompositen. Här består ”skadan” av MIT:s logga. Foto: L. Brian Stauffer
Inbakade kolnanorör och en liten ström avslöjar skador i kompositen. Här består ”skadan” av MIT:s logga. Foto: L. Brian Stauffer

Avancerade kompositer lockar flygbranschen. Men hur upptäcker man osynliga skador i materialet? Forskare vid MIT har lösningen.

Publicerad

Ett slag på en aluminiumkomponent ger en buckla. Men slår man till ett kompositmaterial så kan ytan förbli intakt, trots att materialets inre är skadat. Det problemet löser en grupp forskare vid amerikanska MIT med en ny metod för att inspektera exempelvis flygplan, bilar eller rotorblad i vindkraftverk.

Tricket består i att blanda in kolnanorör i kompositmaterialet. När man vill undersöka en komponent så tillför man en liten elektrisk ström till ytan så att nanorören värms upp.

Därefter betraktar man ir-utstrålningen med hjälp en värmekänslig kamera. Sprickor eller andra skador i materialet avslöjas då eftersom värmeflödet förändras.

Redan idag använder man ir-metoder för att inspektera kompositer. Men då måste man först hetta upp komponenten med stora värmare. Enligt forskarna är den nya metoden mindre omständig.  Ytterligare en fördel är att kolnanorören kan göra materialet starkare och segare.

MIT-forskarna, som samarbetar med amerikanska flygvapnet och marinen, har publicerat sina resultat i den vetenskapliga tidsskriften Nanotechnology.