Populärteknik

Hitta rätt utan gps

I Jose Martinez Carranzas teknik för drönarflyg används kartdata och en stereokamera för navigationen. Foto: Jose Martinez Carranza
I Jose Martinez Carranzas teknik för drönarflyg används kartdata och en stereokamera för navigationen. Foto: Jose Martinez Carranza

Med en ny metod kan drönare hitta sin flygväg med hjälp av en kamera.

Publicerad

Den mexikanske forskaren Jose Martinez-Carranza vid National Institute of Astrophysics, Optics and Electronics har utvecklat en teknik som gör att drönare kan hitta rätt väg utan att använda gps, skriver Investigación y Desarrollo.

Utgångspunkten är en satellitbild av samma typ som används i exempelvis Google Earth. På den ritar piloten in flygvägen som lagras i drönaren. Via algoritmer och bildigenkänning matchas sedan den planerade flygvägen med den bild av terrängen, byggnaderna och omgivningen som drönarens stereokamera ser.

Vid sidan av att fungera där inte gps-signalerna når fram sägs den nya tekniken även vara billigare än motsvarande utrustning för gps-navigation.

Drönaren som Jose Martinez Carranza använder i sin forskning är byggd av det brittiska företaget Blue Bear som även utvecklat kontrollalgoritmerna för drönaren.

Utvecklingen av den nya navigationstekniken är en del av projektet Robust Autonomous Flight of unmanned aerial vehiclws in GPS-denied outdoor areas, RAFAGA, som delvis finansierats av den brittiska myndigheten Defence Science and Technology Laboratory, DSTL.

Om tekniken kommersialiseras är den tänkt att användas för exempelvis övervakning, markprojektering och inspektion av höga byggnader.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!