Digitalisering

Hitta plånboken med Kinect

Var la jag nycklarna? Var är plånboken? Med hjälp av Kinect-kameror i varje rum håller forskare vid University of Virginia reda på prylarna .

Publicerad

-Vi vill skapa ett Google för hemmet, säger forskaren Shahrian Nirjon till tidningen New Scientist. Han och kollegan Johan Stankovic har byggt ett nätverk av 3d-kameror som gör det möjligt att följa och känna igen vardagsföremål som lätt hamnar på villovägar.

Kameran de använder sig av är Kinect, samma djupledskamera som till Microsofts spelkonsol X-box. En kamera i varje rum registrerar när någon tar ett föremål och flyttar det till en annan plats. Kameran känner igen objekten genom att jämföra med bilder som tidigare lagrats och taggats manuellt i en databas.

I projektet, som fått namnet Kinsight, testas systemet med 48 olika objekt som frivilliga fick flytta runt till 80 förutbestämda platser i huset.

Den begränsade räckvidden och upplösningen hos dagens Kinect-kamera gör det dock svårt att följa små föremål och saker som befinner sig på långt avstånd från kameran. För att systemet ska bli mer tillförlitligt krävs bättre eller fler kameror, säger forskarna till BBC.

De tillägger att även om kamerorna tappar bort ett föremål så kan det ändå vara till hjälp att få veta var det senast observerades.