Populärteknik

Hitlers tänder avslöjar när och hur han verkligen dog

Förutom viket årtal Hitler dog går det att se att han var vegetarian och att han slarvade med tandborstningen.

Publicerad

Det finns många myter och historier om att Hitler inte alls avslutade sitt liv 1945, utan flydde landet vidare till Sydamerika, Antarktis eller till månens mörka sida. Nu har franska forskare äntligen fått tillgång till fragment av Hitlers tänder från Moskva för att göra en biomedicinsk analys. Och analysen visar att han faktiskt dog i sin Berlinbunker 1945, det skriver AFP.

”Tänderna är äkta, det finns inget tvivel. Vår studie visar att Hitler dog 1945,” säger professor Philippe Charlier, specialist inom medicinsk och juridisk antropologi vid Versailles universitet i Paris, till AFP.

Analysen visade även att Hitler hade väldigt dåliga tänder, endast fyra var hans riktiga och de visade tecken på slitage och tandköttsjukdom. Övriga tänder var metalltänder.

Tänderna avslöjar möjlig dödsorsak

Det har inte varit helt klart hur Hitlers liv fick sitt slut. Att han sköt sig själv är nog den mest kända dödsorsaken. Men metallproteserna han hade i munnen visade sig vara täckta av små blåa beläggningar som kan ha uppstått som en kemisk reaktion mellan cyanidförgiftning och metallegeringen. Troligtvis dog han av både ett skott och av cyanidförgiftning, men forskare är tveksamma till att dra några bestämda slutsatser om dödsorsaken.