Populärteknik

Heta CES-trenden: Tv:n blir trådlös – på riktigt

M3 är namnet på LG:s nya oled-värsting. Foto: Media
M3 är namnet på LG:s nya oled-värsting. Foto: Media

Kablar tillhör det förflutna – det är budskapet från LG på teknikmässan CES 2023. Uppstickaren Displace Tv går steget längre med en ny batteridriven 4k-tv.

Publicerad

Är du en av dem som börjar gnissla tänder så få fort sladdar kommer på tal? Har du dessutom djupa fickor? Då kanske LG:s nya 4k-bjässe M3 kan bli din biljett till en harmonisk tillvaro utan kablar.

Anslut tv-spelet trådlöst

Tv-tillverkarens färska oled-tv lanserades precis, och har blivit en riktig snackis på den stora teknikmässan CES 2023 som hölls i Las Vegas nyligen.

97-tummaren behöver nämligen inga anslutningskablar över huvud taget för att kopplas ihop med spelkonsoler, högtalare eller andra externa enheter.

Egen överföringsteknik

I stället förlitar sig LG:s nya värsting på ett upplägg med en extern sändarbox och en mottagarenhet som är inbyggd i den superslimmade skärmen. För att få detta att fungera används LG Zero Connect, en ny proprietär teknik för trådlös överföring av ljud och bild på ett avstånd upp till drygt nio meter.

Överföringen kan göras i upp till 4k-upplösning med en uppdateringsfrekvens på 120 bildrutor per sekund (120 Hz). Tekniken har också stöd för Dolby Atmos samt andra populära ljudformat, rapporterar Engadget.

Helt sladdlös är inte LG M3 – tv-apparaten behöver fortfarande en (1) kabel för strömförsörjningen. 

Utmanar tv-jättarna

Den amerikanska hårdvaruststartupen Displace Tv går ett steg längre. På CES 2023 har det unga bolaget fått stor uppmärksamhet för en ny 55-tummare som klipper sladden helt och hållet. Oled-modellen, som är en prototypmodell, drivs i stället med fyra uppladdningsbara litumjonbatterier, skriver Techradar

Displace Tv vill utmana tv-jättarna. Foto: Media
Displace Tv vill utmana tv-jättarna. Foto: Media

Tillverkaren utlovar att tv:n ska klara sig upp till en månad på en laddning – förutsatt att den inte används mer än sex timmar om dagen. Precis som i fallet med LG M3 kombineras Displace Tv-skärmen med en sändarbox, som strömmar innehåll med hjälp av nätverkstandarden wifi 6e.

Hängs upp med vakuum

Det sladdlösa upplägget är inte det enda som sticker ut med Displace Tv. I stället för en traditionell upphängning med skruvar förlitar sig tillverkaren på en metod som använder vakuum för att fästa tv:n på väggar eller fönster.

Om inte 55 tum är tillräckligt går dessutom att koppla samman fyra Displace Tv-enheter till en jättestor tv, motsvarande en 110 tumsskärm med 8k-upplösning.

Dyr tv-teknik

Ett nytt (tv)liv utan sladdar blir dock inte billigt. Displace Tv tar 3 000 dollar, motsvarande drygt 31 000 kronor, för sin tv, som släpps i december.

Hur mycket LG M3 ska kosta – och när når marknaden – är inte känt än, men 97-tummaren kommer sannolikt att kosta en hel del.