Digitalisering

Het kamp om nätregler i EU: ”Värsta förslaget hittills”

Genrebild på Wikipedias webbsida om upphovsrätt. Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / SCANPIX / TT
Genrebild på Wikipedias webbsida om upphovsrätt. Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / SCANPIX / TT

Känslorna svallar om EU:s försök att ordna nya upphovsrättsregler på nätet.

Publicerad

"Värsta hittills" säger tyska piratpartisten Julia Reda om de senaste kraven på uppladdningsfilter.

Hela hösten och vintern har politiker, aktivister, organisationer och företag kämpat hårt för att få sin vilja fram i snåriga kompromissförhandlingar i Bryssel.

Grunden är ett förslag som lades fram av EU-kommissionen redan i september 2016 för att uppdatera regler som inte rörts på nästan 20 år, trots den tekniska utvecklingen.

Sedan dess har striden varit tuff, framför allt om reglerna för eventuell ersättning vid länkning och olika plattformars ansvar om någon lägger ut skyddat material.

Det som ryms i förslagets artikel 11 och artikel 13 kallas av kritikerna för länkskatt och uppladdningsfilter och skapar fortsatt debatt.

”Förvandlar internet till kabel-tv”

Inte minst väcks ilskan av ordalydelser som EU-jättarna Tyskland och Frankrike nu har pratat ihop sig om och som anses göra att ytterst få sajter och plattformar kommer att slippa installera någon form av uppladdningsfilter.

"Värsta förslaget hittills. Förvandlar internet till kabel-tv", konstaterar exempelvis tyska nätaktivisten, piratpartisten och EU-parlamentsledamoten Julia Reda på Twitter.

Svenske kollegan Max Andersson (MP) håller med.

– Mycket oroande. Det är klart sämre än det som EU-parlamentet röstade ja till i höstas. Det kommer att bli svårt att inte bli drabbad av det här, säger Andersson.

I den tysk-franska planen ska filter krävas för alla plattformar som antingen omsätter mer än 10 miljoner euro eller har fler än fem miljoner användare eller har funnits i mer än tre år.

Upphovsrättsreglerna orsakade stormiga debatter i EU-parlamentet i somras och höstas, innan ledamöterna ändå gav tummen upp för diverse ändringar. Därefter har kompromissförhandlingar pågått med EU:s medlemsländer för att få ihop något som alla kan acceptera.

”Oroad och full av energi”

Flera länder - däribland Sverige - har under tiden blivit allt mer tveksamma och ändrat linje. Om Tyskland och Frankrike nu håller ihop finns ändå en möjlighet att det blir ett klartecken vid nästa kompromissmöte, inplanerat till nästa vecka.

Kritiken mot förslaget ger samtidigt kritikerna hopp om att kunna stoppa det. I sista hand krävs nämligen ett slutligt ja från hela EU-parlamentet.

– Ju sämre förslag det är, desto lättare är det att övertyga ledamöterna att rösta emot. Så jag är både oroad och full av energi, säger Max Andersson (MP).