Digitalisering

Hemligheter hemsöker fortfarande gamla hårddiskar

Full av hemligheter

Trots larm och varningar år efter år har folk och företag fortfarande inte slutat sälja sina gamla hårddiskar utan att rensa dem ordentligt. Årets stora undersökning hittade bland annat militära hemligheter från Lockheed-Martin.

Publicerad

Forskarna köpte 300 gamla hårddiskar, och hittade känslig information på 34 procent av dem. Det värsta som hittades var kanske uppskjutningsprocedurer för THAAD, ett anti robot-system som bland annat användes i Irakkriget. Ägaren, Lockheed-Martin, förnekar all kännedom. Skivan innehöll också säkerhetsrutiner, mappar om anställda och ritningar över företagets byggnader.

Hårddiskarna köptes på Ebay, men också i skrotaffärer i USA, Storbritannien och Australien. De hade journaler från sjukhus, dokumentation av internationell penningtvätt, säkerhetsloggar från tyska ambassaden i Paris och affärshemligheter från storföretag. Detta blottar inte bara företag för utpressning eller att data läcker till konkurrenterna. I flera fall kan det vara direkt olagligt att inte se till att informationen förstörts.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här