Digitalisering

Helt poänglöst betalarmband

Foto: Sverker Brundin
Foto: Sverker Brundin
Sverker Brundin är redaktör för Ny Tekniks systertidning Digital Teknik.
Sverker Brundin är redaktör för Ny Tekniks systertidning Digital Teknik.

Om du inte redan gör det kommer du snart att betala i kassan bara genom att hålla upp kreditkortet. Att göra det med ett särskilt armband från Visa är däremot inte framtiden.

Publicerad

Området mobila betalningar tar nya vändor. Visa tror på kontaktlösa kort och tog inför Eurovision i Stockholm fram ett särskilt armband tillsammans med simkorts- och säkerhetsföretaget Gemalto. Inne på festivalområdet under musiktävlingen gick det att betala överallt med armbandet. Jag har prövat, fast ute på stan, armbandet fungerar fram till den 31 oktober.

På Ica Bomben i Hökarängen får jag upp ett felmeddelande, trots att det går bra att betala kontaktlöst med Icas kort (Mastercard). Enligt Visa fungerar det annorlunda i Icas kassaterminaler och de ”håller just nu på att instruera personalen”.

På 7-Eleven på Norrlandsgatan viftar jag bara lite med handleden och så har jag köpt en fika.

Men att ha ett armband i stället för ett kort känns bara dumt. Inte minst eftersom mängden elektroniska armband bara växer. Du kanske redan har en Fitbit på vänstra handleden och en Apple Watch på den högra. Allt fler företag jobbar dessutom på sina egna varumärkesmärkta armband. Jag vill inte jättegärna gå runt med ett armband bara för Visa. Då känns det smartare att betala med exempelvis en Apple Watch, när nu det blir möjligt i Sverige.

Ovanpå det är det en lång och omständlig procedur för att få i gång systemet. En massa data att skriva in i formulär i olika steg med verifieringar emellan. Du måste också föra över pengar till kortet, på det sättet fungerar det alltså som det misslyckade cash-kortet från de svenska storbankerna för 15–20 år sedan.

Nu kanske vi inte ska haka upp oss på armbandet, eftersom det är oklart om Visa kommer att fortsätta med det. Den stora grejen för Visa tycks nämligen vara kontaktlös betalning med kort, som Icas konkurrerande kort. Länsförsäkringar Bank rullade ut kontaktlösa kort från Visa i februari och i början av maj gick Nordea ut med samma sak.

Inom en inte alltför avlägsen framtid är det alltså troligt att du kan betala trådlöst med kort oavsett bank och i allt fler butiker. Det i sig är smidigt och bra.

Armbandet i sig är däremot helt poänglöst och i mina ögon enbart användbart som markandsföringsploj. En vettig användning skulle vara att ge det till barn, ett ställe där de kunde förvara veckopengen.

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Visa betalarmband - plus och minus

Visas armband ska fungera över hela världen.

Man måste vara över 18 år för att få använda armbandet.

Minsta summa att föra över till armbandet är 200 kronor, maximal överföring är 2 000 kronor. Som mest får du ha 14 000 kronor på armbandet.

För betalningar över 200 kronor måste du tryck in pinkod.

Den trådlösa kontakten bygger på nfc.

Plus

+ Snabb betalning.

Minus

– Onödig extra pryl att ha på sig.

– Dumt att det fungerar som ett cash-kort.