Innovation

Helt okänd mineral hittad – innesluten i en diamant

Goldschmidtite. Foto: Nicole Meyer/University of Alberta
Goldschmidtite. Foto: Nicole Meyer/University of Alberta

Ett litet korn begravt i en diamant visade sig vara en tidigare helt okänd mineral. Den har nu fått namnet goldschmidtit.  

Publicerad

Geologer från University of Alberta, Northwestern University och University of Glasgow gjorde sitt fynd i Koffiefontein-gruvan i Sydafrika. De hittade en diamant med en inneslutning som visade sig vara en tidigare helt okänd mineral. Den döptes till goldschmidtit (på engelska goldschmidtite) och är uppkallad efter norska mineralogen Victor Moritz Goldschmidt som var verksam under första halvan av 1900-talet..

Mineralet har en densitet på 5,32 gram per kubikcentimeter. Det mörkgröna kornet har dock bara en storlek på 100 mikrometer, vilket motsvarar ett hårstrås tjocklek.

Forskarnas upptäckt har publicerats i American Mineralogist. Mineralen ger en inblick i geokemin kring den smälta sten som omgav diamanten när den formades på 170 kilometers djup under jordskorpan, och kornet har en ovanlig sammansättning.

– Goldschmidtit har en hög koncentration av niob, kalium och de sällsynta jordartsmetallerna lantan och cerium, samtidigt som resten av manteln domineras av grundämnen som magnesium och järn. För att kalium och niob ska utgöra en huvuddel av den här mineralen måste den ha formats under extrema processer som koncentrerade de grundämnena, säger Nicole Meyer vid the University of Alberta till Sci-News.