Populärteknik

Helikoptern landar var som helst

Med en ny teknik kan helikoptrar landa på ojämna underlag. Foto: Darpa
Med en ny teknik kan helikoptrar landa på ojämna underlag. Foto: Darpa

Med ett nytt landningsställ kan helikoptern landa i backar och ojämn terräng.

Publicerad

En helikopter kräver normalt ett ganska plant och vågrätt underlag för att kunna landa säkert.

Det kan förändras med hjälp av ett nytt landningsställ som utvecklats av den amerikanska militärens forskningsmyndighet Darpa och Georgia Institute of Technology.

Det har fyra rörliga ben med sensorer som känner av underlaget och ställer in benens längd efter det. Då kan en helikopter landa i sluttningar som lutar upp till 20 grader och på mycket ojämna underlag där det exempelvis finns hindrande stenblock.

Även landning på fartygsdäck som rullar och kränger i hög sjö ska kunna bli en säker landningsplats, skriver Darpa.

Darpa har hittills testat tekniken monterad på en obemannad radiostyrd mindre helikopter som landats på platser som annars skulle vara omöjliga att nå.

Om tekniken duger för att skalas upp för konventionella helikoptrar kan deras användningsområde bli mycket större och inkludera räddningsinsatser på otillgängliga katastrofplatser och möjlighet att nå militära mål som idag inte erbjuder landning.

Det fjädrande landningsstället ska även kunna minska skaderisken vid hårda landningar med en faktor fem jämfört med konventionella landningsställ, skriver Darpa och tillägger att det nya stället bara är aningen tyngre än de som används idag.