Övriga nyheter

Hela pappersbruket kan styras med surfplattan

För Lars-Åke Brännström var det viktigt att alla system skulle vara nåbara över internet – och så är det i dag. Foto: Fredrik Karlsson
För Lars-Åke Brännström var det viktigt att alla system skulle vara nåbara över internet – och så är det i dag. Foto: Fredrik Karlsson
Billerud Korsnäs sålde en pappersmaskin i Gävle till nybildade Swedpaper.
Billerud Korsnäs sålde en pappersmaskin i Gävle till nybildade Swedpaper.

De hade en prima pappersmaskin men inga system. Installationen klarades på rekordtid – och nu kan Lars-Åke Brännström styra hela bruket via webben.

Publicerad

Vid samgåendet mellan bruken Billerud och Korsnäs krävde EU-kommission att de, av konkurrensskäl, avyttrade verksamheten vid Korsnäs Bruk PM2. Det är en fabrik med en pappersmaskin som tillverkar vitt säckpapper och vitt kraftpapper, vilket bland annat används för bärkassar, som då såldes till Swedpaper.

– Vi köpte en bra pappersmaskin med fungerande produktionsverksamhet. Eftersom det var en inkråmsaffär fick vi inga licenser till system för inköp, ekonomi, logistik eller underhåll inkluderade vid övertagandet, så allt detta var vi tvungna att installera nytt, säger Lars-Åke Brännström, vd och delägare i Swedpaper.

Tiden var knapp. Sommaren 2013 hade Swedpaper en och en halv månad på sig att få i gång både ett nytt underhållssystem och driften – samtidigt som resten av Sverige var på semester.

Prevas anlitades och man valde underhållssystemet Infor EAM (Enterprise Asset Management). Det är ett system som anpassas efter verksamhetens krav utan att behöva göra källkodsprogrammering, det byggs i stället ihop av moduler.

– Vi lyckades med att implementera systemen på rekordtid och allt fungerar än så länge ypperligt, säger en nöjd pappersföretagare.

Det är en processindustri som går dygnet runt, alla dagar och som måste göra så. Oplanerade stopp är kostsamma och Lars-Åke Brännström är ofta på resande fot, långt från fabriken i Gävle.

– Det är viktigt att man kan nå systemet var man än är, så allt måste ligga på internet. Det gör det nu via ett välutvecklat inter­face. Det rekommenderar jag verkligen till andra, säger Lars-Åke Brännström.

Han står i en konferenslokal i Stockholm med en läsplatta i handen. Via den eller vilken annan webbläsare som helst kan han följa produktionen, styra det administrativa flödet eller lägga arbetsorder. Fast det ska inte behövas att chefen rycker in.

– Vi har fått ett väldigt stort engagemang från de anställda med vårt system, säger Lars-Åke Brännström.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Gör papper till kassar

  • PM2 är en pappersmaskin för tillverkning av kraft- och säckpapper.
  • Vid samgåendet mellan Billerud och Korsnäs såldes maskinen till Swedpaper, som är ett nybildat bolag.
  • Swedpaper ägs av fyra privatpersoner, bland annat vd Lars-Åke Brännström.
  • Verksamheten har omkring 60 anställda och drivs vidare i samma lokaler som hyrs av Billerud Korsnäs.
  • Billerud Korsnäs levererar också insatsvaror, såsom 66 000 årston massa, ånga och vatten till PM2.