Krönikor
Hela befolkningen behövs för framtiden

LEDARE. Att kunna rekrytera från hela befolkningen är nödvändigt om företagen ska få tag på de skarpaste teknikerna. Därför är det en stor nyhet att kvinnor nu lockas till ingenjörsutbildningar.
”Vi vill bara ha de bästa, och många gånger är det kvinnorna som är bäst.”
Så uttryckte sig en uppsatt representant för ett av Sveriges allra största industriföretag som jag talade med i förra veckan. Han berättade att de behöver anställa ingenjörer med mycket specifik kompetens – och att det blir problem för dem om man bara kan rekrytera från halva befolkningen.
Ju fler som vill vara med och skapa framtidens tekniker, desto bättre lösningar kommer vi att få. Så är det inte i dag. Ofta är det brist på kvinnliga ingenjörer att välja bland när företagen rekryterar, vittnar många företag om.
På nyteknik.se har vi bland annat haft GET-bloggen i samarbete med Google där Alice Marshall kommit med förslag om hur kvinnor kan lockas till ingenjörsyrket. För jämställdhet är en prioriterad fråga för Google, mycket på grund av it-sektorns bristande jämställdhet.
Vi har flera gånger haft speciella kvinno-event där företag som Scania, Tieto och Boliden berättat om vad de gör konkret för att bli attraktivare arbetsgivare för hela befolkningen, inte bara män. I Almedalen i somras hade vi tre event på samma tema. Och så vidare.
Alla pratar om problemet, och många jobbar aktivt för en förändring. Därför är vår nyhet att allt fler kvinnor söker till ingenjörsutbildningarna viktig. Att det är många olika inriktningar som lockar är ännu bättre.
Läs mer:
Att fler kvinnor söker till utbildningen är ett första steg mot en mer jämställd ingenjörskår. Allt annat som behöver göras får vi fortsätta diskutera framöver.
Läs mer:
Jag vill passa på att hälsa tre nya medarbetare välkomna. Kalle Wiklund kommer att skriva om nystartade teknikföretag och om telekom-sektorn. Peter Ottsjö har ögonen på digitaliseringen.
Snart börjar även Anna Orring som ny reporter på tidningen. Hon bevakar innovation och forskning.