Krönikor

”Hej Alexa, kan du avlyssna mitt hem, tack?”

Foto: Jörgen Appelgren / TT
Foto: Jörgen Appelgren / TT

KRÖNIKA. "Vi kan väl säga att foliehattarna fick rätt. Det är någon som vill spionera på ditt hem", skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Publicerad

Röststyrning är framtiden, det är teknikbranschen ense om. Det märktes inte minst på årets upplaga av den gigantiska prylmässan CES förra veckan.

För åter igen var det röstassistenterna som stal rampljuset. Amazon Alexa och Google Home började som smarta högtalare, och finns numera inbäddade överallt. Bilar, tv-apparater och väckarklockor — och i en smart spegel, förstås.

"Hej Alexa, kan du beställa ny tandkräm är du snäll?", kanske du kan mumla när du borstar tänderna. Fast Amazon och Google har mycket större ambitioner än så.

Du kanske snubblat över formuleringen "data är den nya oljan". Det är en sägning som tekniktyckare nött ut de senaste åren. Analysprogram, ai och riktad reklam kräver stora mängder data för att fungera som de ska.

Den kanske allra dyrbaraste oljan, eller datan, är den mest personliga. Den som kan användas för att lära känna dig bättre.

Det som utvinns och förädlas är vad du delar på sociala medier, handlar på nätet och googlar på kvällskvisten. Men även om allt fler timmar om dagen tillbringas framför datorskärmen eller med mobilen framför näsan har teknikföretagen ett problem. Vad gör vi de där stunderna när vi inte är uppkopplade?

Amazon, alltid heta på gröten, hittade lösningen och den stavades Echo. En smart och ganska billig högtalare som kan ge dig recept på pannkakor, skriva in möten i kalendern och styra lamporna i ditt smarta hem.

Men den på pappret smarta högtalaren har inte mycket till tankekraft. För att kunna hantera röstkommandon måste de skickas med expressfart till Amazons datacenter för att behandlas. Och där blir de kvar.

Dina inköpslistor, ungarnas innebandyschema och en detaljerad kartläggning över när du släcker lyset för kvällen. Data som inte ens de mest invasiva spionprogrammen på nätet kan utvinna, men som vi glatt häver ur oss för att göra vardagen lite enklare. För att det är kul.

Echo har på några få år blivit en stor försäljningssuccé. Tiotals miljoner sålda enheter, och antalet prylar med inbyggda röstassistenter blir bara fler. Analyshuset Gartner spår att över tre procent av världens hushåll kommer att ha minst en röstassistent hemma inom två år.

Sakta kan Google och Amazon börja teckna en detaljerad bild av vad vi sysslar med under timmarna vi inbillar oss att vi är offline. De är inte ensamma. Jättarna Samsung, Apple och Microsoft är några av konkurrenterna som kämpar för att slå sig in på marknaden.

I takt med att vi använder assistenterna lär de känna oss bättre. Lär sig våra vanor och preferenser. Google kan visa ännu relevantare annonser i sökresultatet. Amazon kan bli ännu bättre på att föreslå produkter du inte visste att du saknade.

Så vi kan väl säga att foliehattarna fick rätt. Det är någon som vill spionera på ditt hem. Men Storebror jobbar inte för något statligt övervakningssamhälle, han är folkbokförd i Silicon Valley. Dessutom har vi bjudit in honom självmant.

Lösningen är knappast att slänga assistenterna på tippen. Röststyrning är trots allt framtiden. Det är något som den generation som föds nu förmodligen kommer att se som en självklarhet.

Det handlar snarare om att sätta press på teknikjättarna och säkerställa att de inte sparar all data på hög. Att de inte säljer information om dina matvanor eller dina barns fritidsaktiviteter, och att du faktiskt kan få känna dig lite nerkopplad under de där timmarna du sliter dig från skärmarna.