Populärteknik

Hasselblads kamera med 400 megapixlar ska fånga minsta detalj

Hasselblad H6D-400c. Foto: Stefan Isaksson
Hasselblad H6D-400c. Foto: Stefan Isaksson

Med en extrem upplösning och en bättre metod för att slå ihop bilder ger Hasselblads nya monsterkamera möjlighet att fånga experiment, museiföremål och arkivbilder i otrolig detalj.

Publicerad

Upplösningen är lika extrem som prislappen, men Hasselblad tror sig ändå hittat en målgrupp för nya kameran H6D-400c.

Med en upplösning på upp till 400 megapixlar och vad Hasselblad själva kallar för marknadens bästa färgåtergivning ska kameran lämpa sig perfekt för fotografer som vill ta detaljerade bilder för forskning, landskapsfotografier eller arkivering av museiföremål.

Som exempel på hur några inpå objektet man kan gå visar Hasselblad upp insektsbilder tagna av den svenske fotografen Göran Liljeberg.

För att få de allra mest högupplösa bilderna tar kameran sex bilder i rask följd och slår sedan samman dem. Resultatet blir bildfiler som klockar in på 2,4 gigabyte vardera, och kameran måste vara ansluten till en dator för att fotografera i det läget. Dessutom bör motiven vara i princip helt stilla.

Modellen går också att använda som vanlig mellanformatskamera, då med en upplösning på blygsamma 100 megapixlar. Fast då kanske prislappen på 48 000 euro inklusive moms avskräcker något.