Digitalisering

Hårt slag mot Huawei

Den indiska operatören BSNL stoppar de kinesiska tillverkarna Huawei och ZTE från att konkurrera om stor gsm-order. Däremot är Ericsson, Alcatel-Lucent och Nokia Siemens välkomna.

Publicerad

Den statliga operatören BSNL ska köpa 5,5 miljoner gsm-basstationer för mobilnäten i norra och östra Indien. Kontraktet uppskattas vara värt mellan 450 och 500 miljoner dollar, alltså mellan 3,5 och 4 miljarder kronor.

Beslutet är ett hårt slag mot Huawei, som tidigare var utvald som leverantör tillsammans med Ericsson.

Det sägs att Huawei har erbjudit säga sätt upp fabriker i Indien för att all tillverkning ska ske lokalt. Men det hjälpte alltså inte.

Redan för ett år sedan spekulerades i att Huawei skulle få leverera utrustning till BSNL för den södra regionen, men inte till den norra och västra.

Förklaringen var att den indiska säkerhetstjänsten och det indiska försvaret ville stoppa mobiloperatören BSNL från att köpa mobilsystem av kinesiska Huawei. Och det av nationella säkerhetsskäl. Den indiska säkerhetstjänstens argument var att Huawei och bolagets grundare har ”för nära relationer till den kinesiska staten och säkerhetstjänsten”. Även den kinesiska telekomleverantören ZTE kritiserades.

I dagarna avslutades den indiska 3g-auktionen. Att Huaawei och ZTE inte får vara med och tävla om gsm-kontraktet väntas få stora konsekvenser även för de kommande 3g-upphandlingarna.