Populärteknik

Harpunera rymdskrotet

En 30 cm lång harpun skjuts mot olika typer av rymdskrot som med en raketmotor styrs mot jorden för att brinna upp. Foto: Astrium och Nasa
En 30 cm lång harpun skjuts mot olika typer av rymdskrot som med en raketmotor styrs mot jorden för att brinna upp. Foto: Astrium och Nasa

En hullingförsedd pil är det nya vapnet som kan bekämpa problemet med rymdskrot.

Publicerad

Det senaste förslaget till att eliminera rymdskrot är harpunering.

En 30 cm lång hullingförsedd pil skjuts mot målet från en satellit på omkring 100 meters avstånd. Med hjälp av en liten raketmotor kan sedan det uppfångade objektet styras mot jordatmosfären för att brinna upp.

Förslaget om det nya vapnet kommer från brittiska Astrium som är Europas största tillverkare inom rymdindustrin, skriver BBC.

Harpunen som är i ett tidigt utvecklingsskede ska presenteras vid International Astronautical Congress i Neapel den här veckan.

Sedan tidigare finns flera olika förslag till metoder för att tackla problemet med rymdskrot. Det handlar om allt från markbaserade lasrar till ”dammsugare” och stora nät som fångar in de oönskade föremålen i rymden.

Sedan de första satelliterna skickades upp i rymden på 1950-talet beräknas det finnas tiotals miljoner föremål eller partiklar som snurrar runt jorden. 22 000 av dessa är så stora att den amerikanska rymdstyrelsen Nasa håller koll på var de befinner sig för att kunna styra bort verksamma rymdfarkoster från kollisioner.

Alla metoder som presenterats för att eliminera rymdskrot har en sak gemensamt. De är mycket dyra. Men alla summor som hittills presenterats är bara bråkdelar av kostnaderna för den förstörelse som orsakas av kollissioner mellan verksamma satelliter och olika typer av rymdskrot.

Enligt Swiss Space Center i Schweiz är exempelvis försäkringskostnaden för de satelliter som nu är verksamma omkring 150 miljarder kronor.