Digitalisering
Här utvecklas Ikeas smarta hem-lösningar
För att vässa sitt nya sortiment för det smarta hemmet tar Ikea hjälp av Ny Teknik. Häng med när vinnarna i vår tävling ”Sveriges smartaste hem” besökte den hemliga utvecklingsavdelningen i Älmhult.
”Här är det inte många utomstående som släpps in.”
Björn Block, ansvarig för Ikeas produkter för det smarta hemmet, visar oss in i en stor, ljus utställningshall. Det ser ut ungefär som på vilket Ikea-varuhus som helst, men tittar man noga på skyltarna så framgår det att flera av produkterna ännu inte är lanserade.
Från att tidigare hållit utvecklingen stängd går Ikea mot en allt större öppenhet. Att bjuda in finalisterna som placerade sig i topp i Ny Tekniks tävling ”Sveriges smartaste hem” är ett led i detta.
– Vi vill veta allt om vad de här pionjärerna har gjort för lösningar, men också lära oss av deras misstag, säger Björn Block.
Han stannar vid en vägg med några utplacerade nakna led-lampor och upplysta paneler.
– Här är vårt kommande ljusstyrnings-system. Det ska bli väldigt spännande att höra vad ni tycker, säger han.
Framför sig har han fem fullblodsexperter som lagt åtskilliga manår på att bygga egna lösningar för allt från uppvärmning till belysning.
För Ikea är det smarta hemmet fortfarande något nytt. Satsningen drog igång på hösten 2012 med en idé om att bygga in teknik i möblerna. Förra våren kom de första produkterna, lampor och sängbord med inbyggd, trådlös laddning för mobiler.
Led-lamporna på väggen är nästa stora steg. I oktober släpps de i fyra testländer för att dyka upp i alla Ikeas varuhus i april 2017. För cirka 200 kronor får kunden en vit led-lampa som kan styras med en fjärrkontroll. Med knapparna går det både att dimma lampan steglöst och sätta ljuset i tre lägen: ett starkt vitt ljus för jobb och läsning, ett mellanläge och ett varmvitt mysljus.
– Tanken är att det ska vara väldigt enkelt för kunden. Det är bara att skruva i lampan och styra. Efter några månader ska du inte kunna tänka dig att leva utan, säger Jeanette Skjelmose, som är affärsområdeschef för belysning och Ikea Home Smart.
Upp till tio lampor kan styras med fjärrkontrollen. För mer avancerad styrning har Ikea utvecklat en app och en liten box – en gateway – så att lamporna kan styras på distans och programmeras, för att till exempel tändas och släckas när ingen är hemma, eller ställas i tv- eller party-läge.
Ny Tekniks finalister får testa. Första frågan är om lamporna går att ”hacka”.
– Vi ser gärna att sådana som ni bygger egna lösningar, och det kommer att bli möjligt genom ett öppet användargränssnitt, svarar Björn Block och får positiva nickar till svar.
Han visar en annan av Ikeas innovationer, en vit, slät knapp som fungerar som en trådlös dimmer till en lampa när den vrids. För att styra flera lampor är det bara att stapla flera knappar på varandra. ”Coolt”, utbrister någon.
Sedan haglar frågorna:
- Vilken är den trådlösa standarden? Zigbee.
- Går det att styra lampor från andra tillverkare? Inte omöjligt, men inget Ikea kan garantera eftersom företaget inte har kontroll över tekniken i andras lampor.
- Kan man integrera en temperatursensor så att man också kan se inomhustemperaturen i appen?
– Vi tittar på alla former av sensorer och kommer inom kort att släppa en kombinerad rörelse- och ljussensor, svarar Jeanette Skjelmose, och tillägger att även styrbara eluttag finns med i Ikeas tankar inför framtiden.
- Går det inte att få olika färger? Jo, men Ikeas variant kommer med 12 förinställda färger.
– De är noga utvalda ur ett heminredningsperspektiv. Vi kunde ha haft 12 miljoner, men då blir det en leksak som man har kul med ett tag och sedan inte använder, säger Björn Block.
– Man kan jämföra med rörelsearmbanden som blev så populära, men hur många använder dem efter ett halvår?
De styrbara lamporna kommer också att säljas i form av ljuspaneler som passar i vissa av Ikeas hyllor eller kan sättas direkt på väggen eller i taket.
All utveckling av sortimentet sker i Älmhult, och i dagsläget jobbar cirka 40 utvecklare med det smarta hemmet. Ikea har bland annat rekryterat ingenjörer från Sony i Lund för att jobba med bland annat antenner och trådlös teknik.
Vad tyckte då de fem smarta hem-experterna?
– Ganska häftigt, säger Hans-Olof Nilsson, en av finalisterna.
– Jag har fått en annan bild av Ikea, säger Peter Rhodin, en annan finalist.
Segraren Erik Johansson är också imponerad.
– Innan jag kom hit hade jag faktiskt inte trott att de skulle ha kommit så här långt.
En sak är dock alla fem överens om: Inget köp utan öppet gränssnitt så att lamporna kan programmeras om.