Digitalisering

Här skaffar du 4g

Från klockan tio i morgon tisdag kan man skaffa ett 4g-abonnemang i Telias butik i centrala Stockholm. Eller från klockan 13 på webben. Men i praktiken lär alla hamna på en väntelista, uppger Telia.

Publicerad

Telia har bara ett begränsat antal 4g-modem och kommer att prioritera företagskunder som visat sitt intresse redan tidigare i år, när Telia berättade om planerna på 4g-utbyggnaden.

Därför kommer det troligen inte att finnas några modem till kunder som kommer in i butiken på Kungsgatan i centrala Stockholm i morgon tisdag klockan 10, då abonnemangen officiellt börjar säljas.

– I praktiken kommer det att betyda att man hamnar på en väntelista, men vi betar av den i takt med att modemen kommer, säger Charlotte Züger på Telias pressavdelning.

Från klockan 13 på tisdagen går det även att beställa 4g-abonnemang på webben påwww.telia.se/4g, men även där får man i praktiken ställa sig i kö för ett modem.

Ett 4g-abonnemang kostar 599 kronor i månaden och inkluderar 30 gigabyte datatrafik per månad. Ett introduktionserbjudande innebär att man endast betalar fyra kronor per månad fram till den 1 juli.

Man måste dock binda sig för tolv månader.

Inledningsvis får man låna två modem, ett för 4g och ett för 3g, eftersom det ännu inte finns modem som klarar båda näten. I kvartal två räknar Telia med att kunna dela ut modem för både 4g och 3g, som kunderna får behålla utan kostnad, medan lånemodemen lämnas tillbaka.

Enligt Telia kan kunder räkna med datahastigheter upp till maximalt 50 megabit/s i början, och efter någon månad upp till 80 megabit/s. Det är maxhastigheter som ska kunna uppnås i praktiken, och alltså inte högre teoretiska hastigheter som annars ofta anges i trådlösa nät.

Under introduktionstiden fram till 1 juli kan man överskrida taket på 30 gigabyte utan att något händer. Från den 1 juli kommer hastigheten att strypas till 120 kilobit/s när man når taket.

Vilka abonnemangsmodeller som finns för att köpa större volymer eller extra datamängd är inte klart.4g