Digitalisering
Här ska Intel bygga världens största chipfabrik
Åtta fabriker och en budget på över 900 miljarder kronor. Kan Intels jättesatsning sätta stopp för halvledarbristen?
– Vi förväntar oss att det här blir den största anläggningen för halvledartillverkning på planeten, säger Intels vd Pat Gelsinger till Time Magazine.
I utkanten av Colombus i delstaten Ohio kommer Intel att både tillverka och utveckla sina mest avancerade chip. Byggstart blir senare i år och tillverkningen ska kunna inledas under 2025.
Den första etappen består av två chipfabriker och en investering på 20 miljarder dollar, drygt 184 miljarder kronor. Men ambitionen är att anlägga hela åtta fabriker och den totala budgeten ligger på 930 miljarder kronor.
Det är då som anläggningen skulle kunna bli världens till ytan största. Men frågan är hur länge Intel får behålla ledartröjan, Samsung bygger ut sina fabriker i Sydkorea i snabb takt, skriver The Verge.
Fabrikerna ska tillverka chip med transistorer i en storleksgrad som Intel valt att kalla 18A, kort för 18 Ångström, rapporterar Cnet. Tidigare har transistorernas storlek mätts i nanometer, men när vi närmar oss 1 nm i storlek så har branschen valt att byta benämning. En Ångström motsvarar 0,1 nanometer.
De kommer att använda sig av nästa generations tillverkningsmaskiner från nederländska ASML. Dagens mest avancerade produktionsmaskiner från företaget kostar 340 miljoner dollar styck, vilket bidrar till den extremt höga kostnaden för att anlägga ny chiptillverkning.

Stödpaket kan avgöra omfattningen
Hur omfattande investeringen i Ohio blir hänger på ett amerikansk stödpaket som kallas för Chips Act. Om det går igenom i kongressen bäddar det för stöd på nära 500 miljarder kronor till Intel och andra chiptillverkare som vill lägga sin tillverkning i USA.
Under fredagen höll president Joe Biden och Pat Gelsinger en gemensam presskonferens där de uppmanade kongressen att rösta igenom förslaget.
För USA är anläggningen också ett försök att återta ledartröjan. 1990 stod landet för 37 procent av den globala chiptillverkningen, nu är siffran nere på 12 procent, enligt branschorganisationen SIA.
Förutom anläggningen i USA planerar Intel en lika stor satsning i Europa för att möta den globala chipbristen, skriver Cnet. Inom 3-4 månader hoppas företaget kunna tillkännage ytterligare en anläggning i 100 miljarderdollarklassen någonstans i Europa.