Populärteknik

Här provkörs designerns stiliserade Lamborghini

Under skalet sitter en elektrisk drivlina som ger topphastigheten 50 km/h. Foto: Rem D Koolhaas
Under skalet sitter en elektrisk drivlina som ger topphastigheten 50 km/h. Foto: Rem D Koolhaas

Det är Lamborghinis mest ikoniska modell. Nu har Countach återskapats men ”i låg upplösning” – och den minimalistiska bilen är faktiskt körbar.

Publicerad

Planscherna har dekorerat otaliga pojkrum, detta trots att den italienska drömbilen egentligen hade många brister.

Men Lamborghini Countach handlar om en kompromisslös design som verkligen signalerar att det rör sig om något utöver det vanliga – en superbil.

Hur skulle då en modern, minimalistisk tolkning av den italienska 70-talsformgivningen kunna se ut? Det ville holländske arkitekten och designern Rem D Koolhaas ta reda på och skapade därför Lo Res Car, detta genom att 3d-skanna en liten modell av Countach – sedan sänkte han upplösningen tills den rena formen återstod. Det skriver Interesting Engineering.

Topphastighet: 50 km/h

Bilen dök upp på museer 2016 och nu har den provkörts. Även om det kanske ser ut som en takbox till Teslas Cybertruck, så rör det sig faktiskt om ett körbart fordon. Under plastskalet sitter en elektrisk drivlina som dock bara levererar en topphastighet på cirka 50 km/h.

En annan skillnad mot originalet är att man har en god utsikt genom de transparenta panelerna.

Tyvärr har designern missat de ikoniska måsvingedörrarna – i stället öppnar sig hela karossen som en mussla. Se Doug DeMuro testa Lo Res Car i klippet nedan.